Kerusuhan meletus di ibu negara Georgia selepas parlimen meluluskan undang-undang ‘Rusia’ terhadap pengaruh media asing

(SeaPRwire) –   Ribuan penunjuk perasaan memblokir jalan-jalan di ibu negara Georgia dan berkumpul dengan marah di luar bangunan parlimen selepas ahli-ahli parlimen pada Selasa lalu meluluskan undang-undang yang dipanggil “undang-undang Rusia” oleh pengkritiknya terhadap pengaruh media asing dan ancaman kepada kebebasan bersuara serta aspirasi negara itu untuk menyertai Kesatuan Eropah.

Sejurus selepas undian 84-30, satu kumpulan penunjuk perasaan di hadapan parlimen cuba memecahkan halangan logam berhampiran bangunan itu. Sekurang-kurangnya 13 orang ditahan dan laporan berita Georgia menunjukkan seorang yang cedera parah dan lebam di kepalanya.

Tunjuk perasaan merebak selepas maghrib, dengan beribu-ribu penunjuk perasaan berarak ke Dataran Wira kira-kira dua kilometer dari parlimen sambil menghalang jalan-jalan yang menuju ke dataran itu.

Undang-undang itu mewajibkan media, pertubuhan bukan kerajaan dan kumpulan bukan untung lain mendaftar sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika menerima lebih 20% pendanaan dari luar negara.

Kerajaan menyatakan undang-undang itu perlu untuk menghalang apa yang dianggap sebagai pihak asing berbahaya yang cuba memecahbelahkan politik di negara Kaukasus Selatan berpenduduk 3.7 juta orang ini.

Pembangkang mengecam undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia” kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menindas media berita bebas, pertubuhan bukan kerajaan dan aktivis yang mengkritik Kremlin.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel berkata pada Selasa bahawa jika rakyat Georgia “menginginkan masa depan Eropah, mereka perlu menghormati prinsip-prinsip asas kedaulatan undang-undang dan prinsip-prinsip demokratik.”

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre berkata Amerika Syarikat “sangat bimbang” dengan undang-undang itu, yang menurutnya “bertentangan dengan nilai-nilai demokratik dan akan menjauhkan Georgia lebih jauh daripada nilai-nilai Kesatuan Eropah. Dan jangan lupakan juga NATO.”

Melaksanakan undang-undang itu “akan memaksa kami untuk menilai semula hubungan dengan Georgia secara mendalam,” tambahnya.

Setiausaha Kerja Hal Ehwal Eropah dan Eurasia Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat James O’Brien bertemu Selasa dengan Perdana Menteri Irakli Kobakhidze dan memberitahu wartawan bahawa “jika undang-undang itu diluluskan tanpa mengikut norma EU, dan terdapat penindasan demokrasi di sini serta keganasan terhadap penunjuk perasaan aman, maka kami akan melihat sekatan datang dari Amerika Syarikat.”

Undang-undang itu hampir sama dengan satu undang-undang yang parti pemerintah Georgia Dream dipaksa menarik balik tahun lepas selepas tunjuk perasaan jalanan. berlangsung selama berminggu-minggu, dengan penunjuk perasaan berkelahi dengan polis, yang menggunakan gas pemedih mata dan tiub air untuk menyebarkan mereka.

Presiden Salome Zourabichvili, yang semakin bertentangan dengan parti pemerintah, telah bersumpah akan meluluskan undang-undang itu, tetapi Georgia Dream mempunyai majoriti mencukupi untuk mengatasinya. Zourabichvili mempunyai 14 hari untuk bertindak.

Pada hujung minggu lalu, beribu-ribu orang melimpah ke jalan-jalan ibu negara Tbilisi.

Di dalam parlimen, perbahasan terganggu oleh pergaduhan. Ahli parlimen Georgia Dream Dimitry Samkharadze dilihat menyerang Levan Khabeishvili, ketua parti pembangkang utama Kesatuan Kebangsaan Georgia, selepas menuduh Samkharadze menganjurkan geng untuk memukul penyokong pembangkang.

Dalam ucapan Selasa, ahli parlimen Georgia Dream Archil Talakvadze menuduh “oposisi politik radikal dan anti-negara yang bersatu oleh dendam politik” menggunakan tunjuk perasaan untuk tujuan politik mereka sendiri dan “mengharapkan peristiwa mengambil laluan radikal.”

Ana Tsitlidze dari Kesatuan Kebangsaan Georgia berkata tunjuk perasaan itu menunjukkan betapa bersatu Georgia “dalam berjuang untuk masa depan Eropahnya.”

Satu lagi tokoh pembangkang terkenal, Giorgi Vashadze, menegaskan bahawa parti Georgia Dream “benar-benar di luar perlembagaan, di luar undang-undang, dan mereka mengkhianati masa depan Eropah negara kita.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.