Kes rasuah dibuka semula terhadap Naib Presiden Argentina Fernández, menambah kepayahan undang-undangnya

(SeaPRwire) –   BUENOS AIRES, Argentina (AP) — Mahkamah rayuan persekutuan di Argentina membuka semula siasatan pengubahan wang haram terhadap pada Selasa, menambah lagi masalah undang-undangnya hanya beberapa minggu sebelum dia meninggalkan jawatan dan kehilangan kekebalan daripada ditahan.

Fernández, 70, yang berkhidmat sebagai presiden dari 2007 hingga 2015, meninggalkan jawatan apabila dilantik pada 10 Disember. Beliau sudah dijatuhkan hukuman enam tahun penjara dalam kes rasuah berasingan yang melibatkan hubungannya dengan rakan perniagaan Lázaro Báez.

Hukuman itu, dikeluarkan pada Disember 2022, belum muktamad sehingga rayuan diselesaikan, yang mungkin mengambil bertahun-tahun, dan sekalipun beliau telah kebal daripada ditahan semasa masih dalam jawatan. Kini, usia lanjutnya mungkin menyelamatkannya daripada masa di belakang bar, kerana tahanan yang berusia 70 tahun atau lebih biasanya diberikan hak bebas di rumah di Argentina.

Pada Selasa, hakim mahkamah rayuan memutuskan dalam keputusan 2-1 untuk membatalkan penyingkirannya lebih awal dari kes yang melibatkan pencucian wang oleh Báez bagi pihak keluarga Fernández.

Hakim Persekutuan Sebastian Casanello telah memutuskan lebih awal tahun ini bahawa Fernández disingkirkan dari apa yang dikenali sebagai kes “K money trail”, dengan mengatakan tiada bukti beliau menyertai pencucian wang. Báez dijatuhkan hukuman 10 tahun penjara dalam kes itu.

Pertubuhan bukan keuntungan yang kurang dikenali dengan kaitan parti pembangkang kanan tengah-kanan bekas mencabar keputusan untuk menyingkirkan Fernández dari kes itu.

Fernández menyalahkan keputusan Selasa kepada Marci, menggambarkannya sebagai salah satu contoh di mana Macri mendapat caranya dalam apa yang dianggapnya sebagai kehakiman yang rasuah.

“Untuk memikirkan bahawa di Argentina, masih ada orang yang berbual tanpa berkedip tentang kebebasan kehakiman,” tulis Fernández di akaun X-nya.

Laluan wang “K” hanyalah salah satu daripada beberapa kes yang dihadapi Fernández.

Dalam kes sebelumnya yang melibatkan Báez, beliau didapati bersalah atas tuduhan memihak kepada pengusaha dalam kontrak kerja awam.

Kes lain terhadap naib presiden berputar sekitar tuduhan berasingan pencucian wang yang melibatkan hotel milik keluarganya.

Tambahan pula, beliau menghadapi tuduhan jenayah bahawa semasa menjadi presiden beliau dan beberapa pegawai kanan cuba menutup penjenayah serangan 1994 terhadap pusat masyarakat Yahudi AMIA melalui perjanjian kontroversi dengan kerajaan Iran untuk menyiasat serangan bersama.

Fernández dibebaskan daripada tuduhan dalam kes terakhir dua, tetapi kemudian pada September mahkamah jenayah tertinggi negara, Mahkamah Rayuan Persekutuan, membatalkan keputusan awal dan memerintahkan perbicaraan bergerak ke depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.