Kesatuan Eropah menandatangani pakej bantuan bernilai 7.4 bilion euro untuk Mesir bagi menangani kebimbangan penghijrahan dan banyak lagi.

(SeaPRwire) –   Kesatuan Eropah mengumumkan pakej bantuan 7.4 bilion euro untuk Mesir, atau kira-kira 8 bilion dolar AS, berikutan kebimbangan pendatang banjir ke negara itu dari Israel dan melakukan perjalanan merentasi Laut Mediterranean ke Eropah.

Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen dan Presiden Mesir Abdel Fattah el-sissi menandatangani perjanjian itu pada Ahad di Kaherah, walaupun perjanjian itu dikritik kerana rekod hak asasi manusia Mesir, lapor Agensi Berita Associated Press.

“Lawatan anda hari ini mewakili tonggak yang sangat penting dalam hubungan antara Mesir dan Kesatuan Eropah,” kata El-sissi kepada pemimpin Eropah termasuk mereka dari Belgium, Itali, Austria, Cyprus dan Greece yang menghadiri penandatanganan.

El-sissi menambah bahawa perjanjian itu membantu mencapai “perubahan paradigma dalam perkongsian kami.”

Pakej bantuan 7.4 bilion euro terdiri daripada geran dan pinjaman untuk tiga tahun akan datang, dan kira-kira 5 bilion euro daripada dana itu dianggap bantuan makro-kewangan.

Kedua-dua pihak bersetuju kepada “perkongsian strategik dan menyeluruh” yang boleh membawa kepada pengembangan kerjasama Mesir-EU yang memberi manfaat kepada kawasan bukan ekonomi dan ekonomi.

“Kesatuan Eropah mengakui Mesir sebagai rakan yang boleh dipercayai dan peranan geostrategik unik dan pentingnya sebagai tiang keselamatan, moderasi dan keamanan di kawasan Mediterranean, Timur Dekat dan Afrika,” kata kedua-dua pihak dalam kenyataan bersama selepas puncak.

Perjanjian antara EU dan Mesir dipanggil Pengisytiharan Bersama, dan bertujuan untuk mempromosikan “demokrasi, kebebasan asasi, hak asasi manusia dan kesamarataan jantina,” kata EU.

Tetapi juga termasuk kerjasama untuk menangani cabaran dan keganasan.

Dana itu bertujuan untuk membantu Mesir memperkukuh sempadannya bersebelahan tempat seperti Libya, di mana pendatang melaluinya ketika melarikan diri dari konflik di Timur Tengah dan Afrika.

Mesir telah mengambil lebih daripada 460,000 orang Sudan sejak April 2023, ketika ketua tentera Jen. Abdel-Fattah Burhan dan Jen. Mohammed Hamdan Dagalo, pemerintah pasukan paramiliter Rapid Support Forces, terus berjuang.

Konflik antara Israel dan Hamas di Gaza juga boleh menyebabkan ratusan ribu orang banjir ke Semenanjung Sinai Mesir kerana bandar paling selatan Gaza, Rafah, telah mengambil lebih daripada 1 juta orang, lapor Associated Press.

Kini, Mesir melaporkan kira-kira 9 juta pendatang di negara itu, termasuk kira-kira 480,000 yang didaftarkan dengan agensi PBB untuk pelarian dan pemohon suaka sebagai pelarian.

Pantai Mesir tidak menjadi pelancar utama untuk penyeludup manusia menghantar bot yang penuh ke Eropah melalui Laut Mediterranean, walaupun kebimbangan mengenai perkara itu sedang membina kerana Mesir menghadapi tekanan pendatang yang datang ke negara itu.

Perjanjian itu mengikuti templat perjanjian yang baru-baru ini ditandatangani dengan Tunisia dan Mauritania, yang menjanjikan dana sebagai balasan untuk memperkukuh sempadan. Tunisia dan Mauritania adalah kedua-dua lokasi di mana pendatang meninggalkan untuk menyeberangi Laut Mediterranean dalam pencarian kebebasan di Itali dan Sepanyol.

Namun, pakej itu dikritik oleh kumpulan antarabangsa mengenai sejarah pelanggaran hak asasi manusia Mesir.

“Pemimpin EU mesti memastikan pihak berkuasa Mesir mengambil tanda aras jelas untuk hak asasi manusia,” kata Eve Geddie, ketua pejabat institusi Eropah Amnesty International. Dia secara khusus menunjuk kepada sekatan negara itu terhadap media dan kebebasan bersuara, serta serangannya terhadap masyarakat sivil.

Jurucakap Suruhanjaya Eropah Eric Mamer mengakui kepada wartawan bahawa terdapat isu dengan pelanggaran hak asasi manusia, walaupun beliau mempertahankan perkongsian itu.

“Ya, kami tahu kritikan berkaitan hak asasi manusia di negara-negara itu, dan jelas ini adalah isu. Adakah itu bermakna kami harus memutuskan semua hubungan? Adakah itu akan membawa kepada peningkatan dalam situasi? Atau patutkah kita cuba mencari cara untuk bekerja dengan negara-negara itu untuk memperbaiki situasi di atas tanah untuk penduduk tempatan dan pendatang yang datang ke negara-negara itu?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.