Ketua agensi sempadan Eropah mendakwa ‘tiada apa yang boleh menghalang’ pendatang sampai ke benua itu

(SeaPRwire) –   Ketua agensi sempadan Eropah Frontex minggu ini memberitahu akhbar Jerman bahawa “tiada apa yang boleh menghalang” pendatang mencapai benua itu.

“Perbualan tentang ‘menghentikan orang’ dan ‘menutup sempadan’ tidak boleh menjadi naratif kami setiap masa,” Ketua Frontex Hans Leijtens berkata kepada akhbar harian Die Welt. “Untuk jelas: Tiada apa yang boleh menghentikan orang daripada menyeberangi sempadan, bukan tembok, bukan pagar, bukan laut, bukan sungai.”

Outlet Jerman melaporkan bahawa sekurang-kurangnya satu juta orang memohon suaka di EU tahun lepas, kebanyakannya cuba memasuki Jerman, yang telah berjuang dengan soalan imigresen sejak krisis pendatang 2011 melanda Eropah.

Jerman menerima paling banyak permohonan daripada pemohon suaka pada November sahaja, dengan 37,000 – atau 32% – daripada 118,000 permohonan difailkan di seluruh EU.

Leijtens mengambil alih sebagai Pengarah Eksekutif Agensi Sempadan dan Pengawasan Pantai Eropah – kerap dirujuk sebagai Frontex – pada Mac 2023, tetapi telah berkhidmat sebagai ahli lembaga pengurusan agensi untuk kebanyakan dekad sebelumnya serta Gabenor Kerusi Kediaman untuk The Hague.

Dia mengambil pendirian yang sangat liberal terhadap isu itu, dengan menyatakan bahawa politikus mempunyai pendekatan permukaan terhadap situasi.

“Kadang-kadang [mereka] berpura-pura bahawa anda boleh sekadar meletakkan tutup di atas botol, dan kemudian imigresen akan berhenti,” kata Leijtens, menetapkan ia sebagai “kesalahan faham.” Beliau menegaskan bahawa tugasnya adalah untuk “mencari keseimbangan antara pengurusan sempadan yang berkesan dan menghormati hak asasi manusia.”

Negara-negara Eropah sudah mengejar laluan sendiri bagi kelegaan berkaitan imigresen, sama ada melalui pembaharuan undang-undang atau inisiatif mendadak, seperti undang-undang Britain yang sangat kontroversi yang cuba mengusir pendatang yang tiba di Britain tanpa keizinan, dari Rwanda.

Perdana Menteri Britain Rishi Sunak berjanji untuk mengabaikan undang-undang antarabangsa untuk melihat pendatang dideportasi.

“Perjanjian dengan Rwanda telah ditandatangani, dan undang-undang yang menganggap Rwanda sebagai negara yang selamat telah diluluskan tanpa pindaan di dewan pilihan raya kami,” kata Sunak dalam sidang akhbar minggu lepas. Mahkamah Agung UK pada November mengisytiharkan dasar itu tidak sah.

Menteri Luar Negeri Hungary Peter Szijjarto, dalam temu bual, membincangkan usaha negaranya untuk menjamin sempadannya melalui “infrastruktur fizikal” seperti tembok.

“Anda telah membina beberapa infrastruktur untuk melindungi [sempadan], dan ini satu-satunya cara,” kata Szijjarto. “Jadi, jika anda tidak membina infrastruktur fizikal dengan tenaga manusia yang mudah, ia mustahil untuk melindungi sempadan anda. Jadi, infrastruktur fizikal – sama ada pagar, tembok atau boya di air – anda perlu melakukannya. Jika tidak, anda akan tidak berdaya.”

Beliau berkata Hungary akan terus kepada hak untuk memutuskan siapa yang memasuki negara itu, memanggil ia keputusan berdaulat untuk mengekalkan “watak dan identiti” negara itu.

“Kami hanya tidak mahu mengubah sifat negara. Hungary perlu kekal negara orang Hungary, dan saya faham bahawa konservatif, Republikan di sini dan di Texas, berdiri untuk ini juga, dan kami memahami bahawa liberal berlawanan [mereka], jadi ia sangat serupa di Hungary dan di AS,” katanya.

Perancis, salah satu negara yang lebih liberal di Eropah, terus mempromosikan undang-undang imigresen kontroversi sendiri, yang akan memperkenalkan langkah seperti mengehadkan akses ke faedah sosial dan kuota imigresen ketat, lapor AFP.

Bahkan sesetengah ahli parlimen parti Presiden Perancis Emmanuel Macron sendiri mengundi terhadapnya atau mengambil sikap neutral.

Beberapa langkah telah ditolak, dengan teks akhir rancangan undang-undang yang diterbitkan minggu ini termasuk langkah untuk mempermudah prosedur pengusiran warga asing yang melakukan kesalahan. Rancangan undang-undang itu masih mengekalkan langkah untuk mengatur semula buruh tidak sah dalam industri yang menghadapi kekurangan buruh, yang telah mencetuskan kemarahan daripada politikus di kanan.

Michael Dorgan dan Adam Shaw Fajar Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.