Ketua bekas perisikan Peru menerima hukuman penjara 19 tahun kerana pembunuhan beramai-ramai petani pada 1992

(SeaPRwire) –   LIMA, Peru (AP) – Ketua perisikan bekas Presiden Peru Alberto Fujimori dijatuhi hukuman 19 tahun lapan bulan penjara berhubung pembunuhan enam petani yang disyaki pemberontak pada 1992 di kawasan tengah.

Vladimiro Montesinos, yang sudah berada di penjara akibat sabitan terdahulu, awal minggu ini mengaku bersalah atas tuduhan pembunuhan, pembunuhan dan kehilangan paksa berhubung mengarahkan pembunuhan enam petani di bandar Pativilca. Enam orang itu dituduh menjadi ahli kumpulan pemberontak, diambil dari rumah mereka oleh askar dan dibunuh.

Seorang bekas pegawai tentera dan peguam bagi pengedar dadah pada 1980-an, Montesinos menjadi ketua perisikan selepas Fujimori dipilih sebagai presiden pada 1990. Fujimori, yang juga menghadapi tuduhan dalam kes ini, belum mengaku bersalah dan perbicaraan dijangka berhubung peranannya.

Mantan presiden, kini berusia 85 tahun, dibebaskan dari penjara pada Disember lalu, selepas mahkamah perlembagaan Peru memutuskan bahawa pengampunan presiden yang dianugerahkan kepada Fujimori pada 2017 harus dikekalkan. Fujimori sedang menjalani hukuman 25 tahun berhubung pembunuhan 25 orang oleh kumpulan maut pada 1990-an.

Montesinos berada di penjara sejak 2001, didakwa dengan pelbagai tuduhan skim rasuah dan pelanggaran hak asasi manusia. Beliau kekal di sebuah penjara berhampiran lautan Pasifik yang beliau sendiri bantu rekabentuk ketika menikmati kuasa semasa kerajaan Fujimori dari 1990 hingga 2000.

Tindakannya membawa kejatuhan presiden Fujimori, selepas rakaman rahsia muncul menunjukkan beliau membayar rasuah kepada ahli parlimen, ahli perniagaan dan pengurus media, dalam usaha membeli sokongan bagi kerajaan Fujimori.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.