Ketua Georgia berjanji untuk meluluskan veto ‘undang-undang Rusia’ yang bertujuan mengehadkan pengaruh asing, menyebut ia tidak dapat diterima

(SeaPRwire) –   Satu undang-undang kontroversi yang diluluskan minggu ini oleh parlimen Georgia dianggap “tidak dapat diterima” dan akan diveto, Presiden Salome Zourabichvili berkata Khamis, mengulangi penentangannya terhadap langkah yang dikritik oleh pengkritik sebagai ancaman kepada kebebasan bersuara.

Dalam temu bual dengan The Associated Press, Zourabichvili dengan kasar mengkritik parti pemerintah Georgia Dream kerana mendorong rang undang-undang yang juga secara meluas dianggap sebagai ancaman kepada aspirasi Georgia untuk menyertai Kesatuan Eropah.

Undang-undang, diluluskan Selasa, memerlukan media dan pertubuhan bukan kerajaan dan kumpulan bukan untung lain untuk didaftarkan sebagai “mengejar kepentingan kuasa asing” jika menerima lebih daripada 20% pembiayaan mereka dari luar negara. Kerajaan berkata undang-undang diperlukan untuk menghalang apa yang dianggap sebagai pemain asing berbahaya yang cuba mengganggu politik di negara 3.7 juta orang di kawasan Kaukasus Selatan ini.

“Ia tidak dapat diterima kerana ia mencerminkan perubahan sikap Georgia terhadap masyarakat sivil, terhadap media dan terhadap syor Suruhanjaya Eropah yang tidak konsisten dengan apa yang menjadi dasar kita yang dinyatakan untuk bergerak ke arah integrasi Eropah,” kata Zourabichvili kepada AP.

Beliau mengesahkan niatnya untuk menggunakan hak veto kerana ia “langsung bertentangan dengan semangat atau kandungan syor Suruhanjaya Eropah.”

Zourabichvili semakin berselisih dengan parti Georgia Dream, yang mempunyai majoriti mencukupi untuk mengatasi veto beliau. Beliau mempunyai masa sehingga 28 Mei – 14 hari selepas kelulusannya – untuk bertindak.

Beliau menekankan ia adalah “kewajipan di bawah perlembagaan untuk membuat segala yang boleh dilakukan dalam kuasaku untuk menyokong integrasi Eropah dan untuk mengukuhkannya.”

Ribuan penunjuk perasaan telah menghalang jalan-jalan di ibu negara Tbilisi dan beramai-ramai marah di luar bangunan parlimen selepas ahli-ahli parlimen meluluskan langkah itu 84-30 walaupun menerima kritikan kuat dari AS dan EU.

“Pihak berkuasa tidak melakukan apa yang diharapkan negara, dan negara bertindak balas kerana negara mahu Eropah dan tidak mahu kehilangan peluang pada akhir tahun ini untuk melihat pembukaan perbincangan penyertaan ini,” kata Zourabichvili kepada AP.

Undang-undang itu hampir sama dengan satu undang-undang yang parti Georgia Dream telah dipaksa menarik balik tahun lepas selepas tunjuk perasaan jalanan. Demonstrasi berulang telah menggoncang Georgia selama berminggu-minggu, dengan penunjuk perasaan berkelahi dengan polis, yang menggunakan gas pemedih mata dan air keras untuk menyebarkan mereka.

Pembangkang telah mengecam undang-undang itu sebagai “undang-undang Rusia” kerana Moscow menggunakan undang-undang serupa untuk menindas berita bebas, pertubuhan bukan untung dan aktivis yang mengkritik Kremlin.

Presiden Majlis Eropah Charles Michel berkata Selasa bahawa jika orang Georgia “mahu menyertai EU, mereka perlu menghormati prinsip asas kedaulatan undang-undang dan prinsip demokratik.”

Zourabichvili menekankan bahawa selepas Georgia menerima status sebagai calon untuk menyertai EU pada musim gugur lalu, kerajaan seharusnya memberi tumpuan kepada meluluskan undang-undang yang diperlukan untuk layak memulakan perbincangan penyertaan pada akhir tahun ini.

“Parlimen seharusnya bekerja siang dan malam untuk memenuhi syor yang kita ada di atas meja tentang reformasi kehakiman, kebebasan agensi anti-rasuah dan perkara-perkara seperti itu,” katanya kepada AP. “Dan sebaliknya daripada melakukan apa yang diharapkan daripada kita, parlimen sedang bekerja pada undang-undang yang ditolak tahun lepas yang semua rakan kita, rakan Eropah, telah mengatakan bahawa ia tidak konsisten dengan nilai-nilai Eropah dan objektif-objektif Eropah.”

Setiausaha Akhbar Rumah Putih Karine Jean-Pierre berkata AS “sangat bimbang” dengan undang-undang itu, yang beliau kata “bertentangan dengan nilai-nilai demokratik dan akan memindahkan Georgia lebih jauh daripada nilai-nilai Kesatuan Eropah. Dan jangan lupakan juga NATO.”

Melaksanakannya “akan memaksa kami untuk menilai semula secara mendasar hubungan kami dengan Georgia,” tambah Jean-Pierre.

Setiausaha Pentadbiran untuk Eropah dan Eurasia Kementerian Luar Negeri AS James O’Brien bertemu Selasa dengan Perdana Menteri Irakli Kobakhidze dan memberitahu wartawan bahawa “jika undang-undang itu maju tidak sesuai dengan norma EU, dan terdapat penindasan demokrasi di sini dan terdapat keganasan terhadap penunjuk perasaan aman, maka kami akan melihat sekatan datang dari Amerika Syarikat.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.