Ketua Hospital Gaza ‘tempat selamat’ bagi pengganas Hamas, ketua hospital akui semasa soal siasat

(SeaPRwire) –   Ketua sebuah hospital di Gaza mengakui kepada pasukan Israel bahawa hospital itu merupakan “tempat selamat” bagi pengganas Hamas untuk maju operasi tentera mereka sejak hospital itu merupakan “tempat selamat”.

Ahmad Kahlot, pengarah Hospital Kamal Adwan di utara Gaza, mengakui dalam soal siasat bom bahawa Hamas menggunakan hospitalnya untuk menyembunyikan aktivis tentera kanan.

“Kerana bagi mereka hospital itu merupakan tempat selamat,” kata Kahlot apabila ditanya mengapa mereka bersembunyi di hospital. “Mereka tidak akan menjadi sasaran apabila berada di hospital.”

Kahlot, yang menyertai Hamas pada 2010 dan memegang pangkat setaraf brigedier jeneral, menerangkan bahawa beliau mengetahui 16 kakitangan hospital, termasuk doktor, jururawat, paramedik dan kerani, juga ahli sayap tentera Hamas, Briged Izz ad-Din al-Qassam.

“Saya mengetahui 16 orang. Kedudukan ialah doktor atau jururawat atau paramedik atau kerani,” kata Kahlot, memakai seragam penjara Israel.

Kahlot menerangkan bahawa kemudahan perubatan yang ditukar menjadi pusat tentera itu juga digunakan untuk menginapkan sehingga

“Mereka ialah pegawai kanan, tentera dan awam,” terang Kahlot. “Mereka mempunyai bilik untuk bersembunyi. Mereka tinggal selama 10 hari, kemudian menukar tempat ke tempat yang berbeza, dan kemudian mereka meninggalkan hospital.”

Pos tentera itu juga mengandungi kawasan untuk soal siasat, keselamatan dalaman dan khas, mendedahkan Kahlot. Beliau berkata setiap bilik mempunyai talian telefon peribadi.

“Terdapat ruang yang ditetapkan untuk soal siasat, keselamatan dalaman dan khas,” beliau mendedahkan.

Kahlot juga mengakui bahawa Hamas menggunakan sistem ambulans yang rumit semasa serangan ke atas Israel untuk mengangkut tebusan.

“Mereka mempunyai ambulans peribadi, bahkan warna dan cara ia dilukis berbeza, dan ia tidak mempunyai nombor pendaftaran,” kata Kahlot.

“Mereka menggunakannya untuk mengangkut askar (diculik) dan mengangkut mayat,” katanya. “Dan mereka menggunakannya untuk tujuan lain yang saya tidak ketahui, tetapi saya melihatnya datang dan pergi tanpa mengangkut sesiapa yang cedera.”

Ketua Hamas itu berkata bahawa sistem ambulans itu tidak mengangkut warganegara cedera ke hospital lain, memanggil pemimpin pengganas itu “pengecut”.

“Saya pernah memohon kepada mereka untuk mengangkut seorang lelaki cedera ke hospital Indonesian, ke Shifa [Hospital], untuk rawatan, tetapi mereka menolak,” kata pegawai Hamas itu. “Misi mereka lebih penting.”

“Mereka pengecut kerana meninggalkan kami di medan sementara mereka bersembunyi di tempat rahsia,” kesimpulan Kahlot, apabila ditanya apa pendapatnya tentang Hamas. “Rakyat ialah yang membayar harga.”

Soal siasat pengurus hospital itu datang selepas pasukan Israel menembusi Hospital Kamal Adwan pada 12 Disember.

Sejak itu, pasukan telah menangkap 90 dari dalam kemudahan perubatan itu dan merampas timbunan senjata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.