Ketua kultus Kenya didakwa selepas ratusan mayat ditemui di hutan

(SeaPRwire) –   Paul Nthenge Mackenzie, isterinya, dan 93 suspek lain didakwa tidak bersalah atas 238 tuduhan.

238 tuduhan mewakili hanya sebahagian daripada mangsa yang ditemui berkaitan dengan kultus, yang menelan jumlah lebih 429 mayat.

MacKenzie, yang juga didakwa tidak bersalah atas tuduhan pengganasan minggu lalu, akan menjalani ujian untuk menentukan sama ada dia layak untuk berdiri di mahkamah.

Kumpulan agama, dikenali sebagai Good News International Church, adalah mutasi agama baru Kristian evangelis yang berkembang menjadi kultus keperibadian dengan obsesi mengenai kiamat.

“Sekali di dalam kampung-kampung yang ditubuhkan oleh Mackenzie, pengikut tidak dibenarkan meninggalkan kawasan itu, mahupun berinteraksi di antara satu sama lain,” laporan jawatankuasa Senat mengenai kultus itu menyatakan.

Laporan itu terus berkata, “Pengikut dikehendaki memusnahkan dokumen penting, antaranya kad pengenalan kebangsaan, sijil kelahiran, sijil hak milik harta, sijil akademik dan sijil perkahwinan.”

MacKenzie didakwa mengarahkan pengikut untuk mati kelaparan sebelum Armageddon datang untuk mengelakkan penderitaan pada zaman akhir.

Pastor gila ini dilaporkan berkhutbah dengan ganas terhadap dunia Barat, termasuk Amerika Syarikat, , dan Gereja Katolik.

Pihak berkuasa mengetahui kematian meluas berkaitan kultus itu selepas 15 orang awam yang sangat kekurangan zat makanan ditemui di daerah Kilifi.

Satu pencarian dijalankan di kawasan itu dan puluhan kuburan besar ditemui — sementara kebanyakan mangsa didapati mati kebuluran, beberapa nampaknya telah .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.