Ketua parti pembangkang Honduras melarikan diri selepas ditahan di lapangan terbang sebelum bepergian ke AS

(SeaPRwire) –   TEGUCIGALPA, Honduras (AP) — Presiden parti pembangkang utama ’ telah melarikan diri dari lapangan terbang antarabangsa pada Selasa dengan memecahkan pagar parkir dengan pick-upnya selepas ejen imigresen menghentikannya kerana membawa dua pasport sebelum beliau menaiki penerbangan ke Amerika Syarikat, menurut pihak berkuasa.

David Chávez Madison, presiden Parti Kebangsaan, melarikan diri dari Lapangan Terbang Antarabangsa Palmerola sekitar pukul 3 pagi Selasa, meninggalkan pasportnya apabila ejen imigresen memanggilnya untuk pemeriksaan kedua, kata Allan Alvarenga, pengarah agensi imigresen Honduras kepada media tempatan.

Chávez melarikan diri dari terminal berpakaian topi besbol hitam, jaket hitam dan seluar hitam, menurut imej yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa.

Isu pasport, bagaimanapun, mungkin bukanlah masalah utama Chávez.

Beberapa jam kemudian, hakim mengeluarkan perintah untuk menangkap Chávez berdasarkan siasatan aduan 2016 oleh Majlis Antirasuah Kebangsaan bukan kerajaan yang berkaitan dengan ketidakteraturan semasa tempoh Chávez sebagai pengarah Institut Latihan Profesional Kebangsaan, sebuah agensi kerajaan yang menguruskan program latihan tenaga kerja.

Ketidakteraturan yang dikatakan berkaitan dengan proses tender 2012 dan 2013 di mana kontrak yang diberikan kepada syarikat yang menyediakan pusat latihan serantau di beberapa bandar yang jauh lebih mahal, kata Yuri Mora, jurucakap Pejabat Peguam Negara.

Menteri Keselamatan Gustavo Sánchez berkata dalam sidang akhbar Selasa bahawa operasi mencari Chávez sedang dijalankan.

Chávez tahu beliau sedang disiasat dan mengadakan sidang akhbar Isnin untuk menolaknya sebagai penganiayaan politik.

Honduras sedang dilanda kekacauan politik kerana parti pemerintah Presiden Xiomara Castro telah cuba menguasai sistem kehakiman. Rakan sekutu Castro di Kongres telah melantik peguam agung sementara, langkah yang dianalisis dan ahli undang-undang perlembagaan telah diisytiharkan haram.

Pembangkang, termasuk Chávez, menuduh Castro mengkonsolidasikan kuasa dan merosakkan sistem seimbang dan sekatan negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.