Ketua Somaliland yang memisahkan diri dari Somalia mengatakan perjanjian dengan Ethiopia akan membolehkannya membina pangkalan tentera laut

(SeaPRwire) –   MOGADISHU, Somalia (AP) — Presiden wilayah terpisah Somaliland, Muse Bihi Abdi telah menyatakan kerajaannya akan terus menerus dengan perjanjian yang ditandatangani awal bulan ini dengan Ethiopia yang tidak berpantai untuk memberikan akses ke laut melalui pantai Somaliland.

Perjanjian itu telah dikecam oleh kumpulan serantau dan antarabangsa, serta negara-negara Barat, yang menyatakan ia mengganggu integriti wilayah Somalia dan boleh mengancam kestabilan di kawasan Horn of Africa.

Somalia juga telah memprotes perjanjian itu sebagai ancaman kepada kedaulatannya oleh Somaliland, wilayah yang strategik terletak di sepanjang Teluk Aden yang memisahkan diri dari Somalia pada 1991 apabila negara itu runtuh ke dalam konflik yang diketuai oleh warlord. Somaliland tidak diiktiraf secara antarabangsa.

Presiden Somaliland, Muse Bihi Abdi memberi butiran lanjut mengenai memorandum persefahaman yang ditandatangani pada 1 Januari dengan Perdana Menteri Ethiopia Abiy Ahmed dalam temubual bersama Televisyen Kebangsaan Somaliland pada Rabu.

Ethiopia, kata Abdi, sedang mencari untuk menyewa segmen pantai untuk pangkalan tentera laut — dan bukan untuk aktiviti komersial seperti yang dipercayai sebelum ini. Sebagai balasan untuk menyewa jajaran pantai Somaliland seluas 20 kilometer- (12.4 batu), Ethiopia akan mengiktiraf Somaliland sebagai negara merdeka.

Ethiopia masih akan dapat menjalankan aktiviti import dan eksportnya melalui pelabuhan Berbera, yang terbesar di Somaliland. Berbera tidak tergolong dalam jajaran pantai yang dirancang untuk disewa.

Dengan populasi melebihi 120 juta, Ethiopia merupakan negara terbesar yang tidak berpantai di dunia. Ia kehilangan akses ke laut apabila Eritrea merdeka pada 1993. Sejak itu, Ethiopia menggunakan pelabuhan negara jiran Djibouti untuk kebanyakan import dan eksportnya.

Somalia telah memprotes dengan kuat terhadap perjanjian yang akan memberi Ethiopia akses ke Teluk Aden yang strategik dan seterusnya ke Laut Merah.

Warganegara Somaliland terbahagi mengenai perjanjian itu, dengan sesetengah melihat potensi manfaat ekonomi manakala yang lain bimbang akan menjejaskan kedaulatan mereka. Menteri Pertahanan Somaliland yang memisahkan diri, Abdiqani Mohamud Ateye, meletak jawatan atas perjanjian itu.

Awal bulan ini, mesyuarat pegawai dari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Kesatuan Eropah dan Amerika Syarikat mengesahkan sokongan mereka terhadap kedaulatan, persatuan dan integriti wilayah Somalia, termasuk wilayah Somaliland yang memisahkan diri.

Michael Hammer, wakil khas AS untuk Kawasan Horn of Africa, berkata semasa mesyuarat itu bahawa AS khususnya bimbang ketegangan atas perjanjian itu boleh mengganggu usaha antarabangsa untuk memerangi militan berkaitan al-Qaeda di Somalia.

Matt Bryden, perunding strategik di Sahan Research, sebuah pemikir yang berpangkalan di Kenya, berkata beberapa pelbagai pemain serantau boleh bersatu menentang perjanjian itu — termasuk Mesir, Eritrea dan sehingga militan berkaitan al-Qaeda, al-Shabab — dan menentang peranan Ethiopia yang lebih kuat.

“Eritrea pasti akan sangat bimbang, memandangkan hubungannya dengan Ethiopia yang merosot dan pantai Laut Merahnya yang panjang,” kata Bryden.

Mesir, terlibat dalam pertikaian dengan Ethiopia atas pembinaan Empangan Renaissance Agung Addis Ababa yang Kaherah kata boleh menghalang bahagian sungai Nilnya, juga boleh menentang projek itu, tambahnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.