Ketua Tentera Denmark Dibersaralan Selepas Insiden Melibatkan Kapal Yang Dihantar Ke Laut Merah

(SeaPRwire) –   Beberapa skandal telah menjejaskan Angkatan Bersenjata Denmark pada masa negara Skandinavia dan ahli NATO ini sedang membina pertahanannya, terutamanya sebagai tindak balas kepada pencerobohan Rusia.

Peristiwa-peristiwa itu sehingga kini menyebabkan pemecatan ketua tentera tertinggi Denmark, Jeneral Flemming Lentfer, pada hari ini kerana gagal memaklumkan menteri pertahanan tentang insiden di kapal frigat HDMS Iver Huitfeldt bulan lepas ketika dikerahkan ke Laut Merah, di mana ia menjadi sebahagian daripada operasi AS untuk mempertahankan perkapalan komersial terhadap militan Houthi.

Pada hari Khamis, ralat teknikal di atas kapal saudaranya, frigat HDMS Niels Juel yang berlabuh di pelabuhan Denmark, menyebabkan ruang udara dan laluan maritim sementara ditutup kerana takut peluru berpandu tentera laut mungkin dilancarkan secara tidak sengaja – tetapi tidak meletup – dan menghantar serpihan jatuh ke laluan perkapalan sibuk antara pulau Zealand, di mana Copenhagen terletak, dan Funen.

Iver Huitfeldt, yang kembali daripada misi Laut Merahnya pada hari Khamis, lebih awal daripada jadual, dilaporkan mengalami gangguan setengah jam sistem peluru berpandu dan radar ketika serangan drone pada 9 Mac, mengikut laman berita pertahanan khusus Olfi.

“Saya telah hilang kepercayaan kepada ketua pertahanan,” kata menteri pertahanan secara ringkas tanpa menjelaskan mengapa beliau memecat Lentfer pada hari Rabu. Mejar Jeneral Michael Hyldgaard dilantik sebagai penggantinya.

Pemberhentian Lentner adalah “kemuncak daripada begitu banyak tahun krisis dalam,” menurut Martin Krasnik, pengarang eksekutif mingguan Weekendavisen menulis hari Jumaat. “Keadaan pengurusan pertahanan yang kasihan, pembahagian peranan yang tidak jelas dan, terutamanya, ketidakbertanggungjawaban politik telah menyebabkan Denmark tidak mempunyai pertahanan hari ini. Kami tidak dapat mempertahankan frigat yang sederhana, dan kami tidak dapat memberikan sumbangan yang bermakna kepada pertahanan NATO.”

Peter Viggo Jakobsen, profesor madya di Kolej Pertahanan Diraja Denmark, bersetuju dengan Krasnik bahawa “terdapat banyak masalah” dalam pertahanan Denmark, terutamanya kerana perbelanjaan telah dikurangkan pada tahun 2012 dan Denmark telah “sangat lambat untuk bangkit semula.”

“Ia mula menunjukkan sekarang. Kami akan melihat kegagalan lebih kerap,” kata Jakobsen kepada Associated Press.

Olfi menyatakan dokumen bocor yang ditulis oleh komander Iver Huitfeldt bahawa masalah dengan sistem peluru berpandu dan radar telah diketahui selama bertahun-tahun. Frigat akhirnya berjaya menangkis serangan oleh Houthi yang disokong Iran dengan menembak jatuh empat drone dengan meriam.

Media Denmark melaporkan bahawa perkhidmatan perisikan tentera Denmark diminta menyiasat kebocoran maklumat sulit dalam kes Iver Huitfeldt kepada media.

Tambahan pula, staf telah meninggalkan Angkatan Bersenjata Denmark lebih cepat daripada mereka boleh digantikan, sesetengah kerana gaji yang rendah, manakala kemudahan tentera dalam keadaan kotor dan usang, tentera dan kesatuan mereka telah berkata selama bertahun-tahun.

Pada Ogos, menteri pertahanan ketika itu memecat penolongnya selepas dikritik atas pengurusan pembelian meriam dari Israel. Peralatan itu bertujuan menggantikan kebanyakan sistem senjata Denmark yang telah disumbangkan ke Ukraine.

Pada 30 Mei, kerajaan tengah Denmark menyatakan mahu melabur sekitar 143 bilion kroner (20.6 bilion dolar AS) kepada pertahanan negara selama dekad akan datang, dengan menyatakan “gambaran ancaman yang serius”, dan hasrat untuk mencapai sasaran NATO untuk perbelanjaan 2% daripada keluaran dalam negara kasar kepada bajet tentera menjelang 2030. Bulan lepas, kerajaan mengumumkan mahu meningkatkan bilangan orang muda menjalani khidmat tentera dengan meluaskan pengerahan kepada wanita dan meningkatkan masa perkhidmatan daripada 4 bulan kepada 11 bulan untuk kedua-dua jantina.

Denmark, penyokong kuat Ukraine, telah menyumbang jumlah hampir 5 bilion dolar AS bantuan tentera kepada Kyiv sejak pencerobohan Rusia pada 2022. Sumbangan Denmark termasuk bahagian armadanya pesawat pejuang F-16 yang berusia.

Ahli parlimen Denmark “sangat memberi keutamaan kepada Ukraine dan bukan pertahanan Denmark,” kata Jakobsen.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.