Kim Jong Un akui kekurangan ‘keperluan asas hidup’ adalah ‘isu politik serius’ di Korea Utara

(SeaPRwire) –   Penguasa Korea Utara itu telah membuat pengakuan jarang tentang keadaan hidup yang miskin di negaranya dalam mesyuarat kerajaan pada minggu ini.

mengatakan dalam ucapan Khamis kepada Parti Buruh Korea bahawa jurang kualiti hidup antara luar bandar dan bandar mesti ditangani.

“Hari ini, kegagalan untuk memberikan penduduk kawasan tempatan dengan keperluan asas hidup termasuk perasa, makanan dan barang penggunaan telah timbul sebagai isu politik serius yang tidak mungkin dielakkan oleh Parti kami dan kerajaan,” diktator itu berkata kepada perhimpunan, menurut Agensi Berita Pusat Korea.

Kim mendesak sebarang pegawai kerajaan yang duduk dengan sikap malas ketika kualiti hidup merosot untuk “mengaku tanpa kata-kata atau alasan” bahawa mereka tidak berupaya untuk melaksanakan agenda Korea Utara.

Pemimpin tertinggi itu bercakap dalam siri pernyataan yang melebar, berbelit-belit sambil meratapi perlakuan terhadap komuniti luar bandar yang miskin.

Beliau memberitahu ahli Parti Buruh, “Seperti kami kini dalam proses menghasilkan perubahan besar untuk projek membangunkan luar bandar, yang telah dibangkitkan sebelum ini, melalui perjuangan besar, sepenuhnya sedar akan pentingnya dan keperluan membina pembinaan luar bandar sosialis baru dalam cahaya tuntutan fasa peralihan untuk memulakan zaman pembangunan komprehensif sosialis, ia lebih mudah dikatakan daripada dilaksanakan untuk mengambil alih dan benar-benar melaksanakan pembangunan keseluruhan industri serantau, satu lagi medan dan lagi satu peringkat revolusi besar,” kata Kim, menurut KCNA.

Alamat kepada parti itu merupakan satu momen kejujuran dalaman jarang bagi rejim itu, yang cenderung untuk mempromosikan dakwaan kualiti pentadbiran dan kesejahteraan sosial yang dipersoalkan.

Korea Utara kekal antara negara termiskin disebabkan oleh pengurusan ekonomi yang buruk dan sekatan perdagangan antarabangsa meluas terhadap perdagangannya.

“Korea Utara telah memfokuskan sumbernya di Pyongyang untuk menjamin sokongan terhadap rejim di kalangan penduduk inti mereka. Tetapi sumber telah menjadi lebih langka di tengah-tengah sekatan berterusan,” kata seorang pegawai Kementerian Persatuan Semenanjung Korea, menurut Agensi Berita Yonhap.

Korea Utara secara rasminya telah membuat pemisahan daripada Korea Selatan dalam minggu-minggu kebelakangan ini, mengumumkan pengakhiran sebarang kempen walaupun secara permukaan mencari penyatuan semula.

Rejim Kim menyebut latihan tentera berterusan berhampiran sempadan negara dan tekanan yang dikenakan berikutan ujian drone berupaya nuklear Korea Utara sebagai sebab pemisahan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.