Kim Jong Un berkata kepada jawatankuasa Korea Utara mesti bekerjasama dengan negara-negara ‘anti-imperialis’ terhadap AS

(SeaPRwire) –   bercakap di mesyuarat penting parti pemerintah negara yang tidak bertamadun itu, menekankan keinginannya untuk bersekutu dengan negara asing terhadap kepentingan AS di rantau ini.

Berucap dari pentas dan disokong oleh pameran merah jambu besar yang membawa lambang Parti Pekerja Korea, Kim menawarkan “arah perjuangan” untuk tahun akan datang.

“Beliau menetapkan tugas tentera untuk Tentera Rakyat dan industri peluru berpandu, senjata nuklear dan pertahanan awam untuk mempercepatkan persiapan perang lebih lanjut, berdasarkan analisis mendalam terhadap situasi politik dan tentera yang sangat serius di Semenanjung Korea yang mencapai tahap [ekstrem] disebabkan tindakan konfrontasi anti-DPRK oleh AS dan kuasanya yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam sejarah,” lapor Agensi Berita Pusat Korea.

Singkatan “DPRK” bermaksud “Republik Rakyat Demokratik Korea”, nama rasmi negara itu.

Laporan KCNA terus, “[Kim] menjelaskan prinsip bebas WPK untuk memperluas dan membangunkan hubungan kerjasama strategik dengan negara-negara anti-imperialis bebas dan secara dinamik melancarkan tindakan bersama dan perjuangan anti-imperialis secara antarabangsa di bawah situasi geo-politik dunia yang berubah dengan cepat dan menunjukkan orientasi urusan luar dan kerja terhadap selatan.”

KCNA adalah agensi berita milik, dioperasikan dan diterbitkan oleh kerajaan autoritarian yang memerintah.

Korea Utara telah bekerja dengan intensif tahun lalu untuk meningkatkan kerjasama dengan sekutu serantau Rusia dan China.

Kim telah berkomunikasi dengan Presiden China Xi Jinping dan Rusia – untuk bertemu muka ke muka dengan pemimpin terakhir ini, pemimpin tertinggi itu membuat perjalanan jarang keluar negara menaiki kereta api.

Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja Korea Utara bersidang di Pyongyang selama beberapa hari untuk mengkaji dasar yang akan datang ke tahun baru.

Kim sudah berucap di mesyuarat parti di Pyongyang, di mana beliau menamakan 2023 sebagai “tahun perubahan besar dan perubahan besar” dan “tahun yang sangat penting.”

Beliau berkata pada hari Selasa bahawa tahun lepas di Korea Utara telah mencapai “kemenangan dan peristiwa yang membuka mata yang dicapai dalam semua bidang untuk pembinaan sosialis dan penguatan kuasa kebangsaan.”

Pemimpin tertinggi Korea Utara secara sejarah dijangka menyampaikan ucapan Tahun Baru kepada rakyat, tetapi Kim telah menyampaikan ucapan ulasan tahunan di mesyuarat-mesyuarat sejak 2020.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.