Kim Jong UN melarang Krismas, tetapi aktivis menghantar hadiah Alkitab, makanan dan mesej harapan

(SeaPRwire) –   , tetapi itu tidak menghentikan kumpulan aktivis daripada menghantar mesej harapan, iman dan kebebasan kepada orang yang menderita di bawah diktator Kim Jong Un.

Flash drives yang meraikan cuti dan mengandungi bacaan Alkitab, telah dilancarkan ke Laut Kuning dalam botol supaya arus akan membawanya ke pantai Semenanjung Korea Utara.

“Kita sepatutnya berbuat segala yang boleh untuk mendapatkan maklumat ke dengan darat, laut dan udara,” kata Suzanne Scholte, pengerusi North Korean Freedom Coalition berpangkalan di Washington, D.C. yang menaja mesej-mesej itu. Operasi itu adalah sebahagian daripada usaha “Operasi Kebenaran” kumpulan itu, yang Scholte kata, “diilhamkan oleh Berlin Airlift, untuk mendapatkan bantuan penting kepada rakyat Korea Utara yang kelaparan.”

telah menjalankan 17 pelancaran botol. Setiap botol juga mengandungi beras cukup untuk menampung keluarga empat orang selama seminggu, serta Alkitab dalam flash drive dan wang AS $1. Di kalangan mereka yang melancarkan mesej adalah sembilan pelarian Korea Utara yang mahu membawa kebebasan ke tanah air mereka.

Pesanan Krismas Scholte yang termasuk dalam botol menyatakan sebahagian, “Krismas, yang disambut di seluruh dunia pada 25 Disember, menandakan hari ketika Jesus dilahirkan…Banyak leluhur anda juga percaya kepada Jesus. Sebenarnya, pada tahun 1907, di Pyongyang, terdapat begitu banyak sehingga Pyongyang dikenali sebagai Bandar Suci. Tetapi apabila Kim II Sung berkuasa, beliau mahu rakyat Korea Utara menyembahnya sebagai dewa, dan bukan Tuhan yang sebenar. Jadi, beliau membunuh banyak pemimpin Kristian, menghantar yang lain ke kem tahanan politik, atau mengusir mereka. Beliau berbuat segala yang boleh untuk membunuh pengikut Yesus Kristus…”

Flash drives juga mengandungi muzik Korea Utara, menukar lirik daripada menyembah Kim Jong Un kepada menyembah Tuhan. Ia juga memainkan lagu K-Pop, Kitab Matius dan Markus, serta mesej rakaman daripada beberapa ahli Kongres menyokong kebebasan untuk rakyat Korea Utara. Di kalangan mereka yang merakamkan mesej adalah Senator Jim Risch dan Tim Kaine, serta Ahli Kongres Michael McCaul dan Gregory Meeks.

North Korean Freedom Coalition memulakan usaha itu pada 2022. Ia juga telah menghantar 600 radio gelombang pendek dengan ear buds ke dalam kerajaan.

Scholte berkata bahawa semakin ramai rakyat Korea Utara yang mengetahui tentang dunia luar disebabkan usaha kumpulannya.

“Kami mesti berhubung dengan mereka yang berkuasa di Pyongyang bahawa mereka mempunyai kawan dan sekutu di Korea dan Amerika, yang hanya satu hasrat untuk mereka: berkongsi dengan faedah rakyat merdeka, untuk memberi mereka hidup rumah dan bukan keputusasaan,” katanya.

“Mereka dalam kedudukan kepimpinan dalam rejim DPRK bangun pada pagi hari dengan hanya dua pilihan dalam hidup mereka: hamba yang terikat kepada atau mati dan kematian keluarga mereka. Itulah sebabnya mengapa begitu banyak yang mula melarikan diri – bukan sahaja untuk makanan, tetapi untuk kebebasan, untuk kehidupan yang lebih baik.”

Kumpulan Scholte dan juga membantu mengendalikan Radio Bebas Korea Utara, stesen yang menyiarkan berita dan maklumat ke Korea Utara. Pengarahnya, Kim Song Min, melarikan diri pada 1997, dan walaupun cubaan oleh diktator untuk menghalang penyiarannya, stesen itu telah menyiarkan melalui gelombang pendek dan internet.

“Saya ingin menyatakan terima kasih kepada orang Amerika kerana berdiri bersama kami untuk membantu kami mencapai rakyat Korea Utara dengan kebenaran tentang Amerika dan Korea Selatan,” katanya.

“Rakyat Korea Utara dimanipulasi sejak kecil untuk membenci Amerika sebagai musuh mereka dan percaya bahawa Amerika menduduki Korea Selatan, membuat mereka hidup dalam kesengsaraan manakala Korea Utara makmur sebagai syurga di bawah diktator Kim.”

Terdapat satu lagi mesej yang aktivis itu menghantar kepada rakyat Korea Utara, botol demi botol.

Scholte berkata bahawa mesej itu adalah apa yang dihargai oleh orang Amerika. “Faedah rakyat merdeka, dan bukan keputusasaan.”

‘ Emily Robertson menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.