Kim Jong Un menangis meminta wanita Korea Utara untuk mempunyai lebih banyak anak untuk menghentikan penurunan kadar kelahiran

(SeaPRwire) –   Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menggesa wanita di negara Asia Timur itu supaya mempunyai lebih banyak anak dan membesarkan mereka sebagai “komunis,” dan menangis ketika memberikan ucapan emosional kepada penonton yang terpesona.

“Menghentikan penurunan kadar kelahiran dan memberikan penjagaan kanak-kanak dan pendidikan yang baik adalah semua urusan keluarga kami yang harus kami selesaikan bersama dengan ibu-ibu kami,” kata Un sambil menghapus air mata dengan saputangan putih.

Semasa di Pyongyang, Un menangani “tugas-tugas rumah tangga,” yang termasuk meminta wanita untuk memenuhi tanggungjawab mereka dan memperkukuh kuasa negara dengan mempunyai lebih banyak anak.

“Mencegah penurunan kadar kelahiran dan penjagaan kanak-kanak yang baik adalah semua tugas rumah tangga yang perlu kami tangani sambil bekerja dengan ibu-ibu,” kata Un.

Pemimpin tertinggi Korea Utara menasihati wanita Korea Utara untuk menaikkan anak-anak mereka.

“Semua ibu harus memenuhi tanggungjawab dan kewajipan yang diambil di hadapan masyarakat dan keluarga dengan keyakinan dan optimisme terhadap prospek pembinaan sosialisme dan masyarakat ideal yang berubah yang akan datang dalam masa depan yang akan datang,” kata Kim Jon Un dalam ucapannya. “Mereka mempunyai misi berat untuk membesarkan anak-anak mereka menjadi tiang pembinaan sosialis dan komunis serta tuan rumah masa depan masyarakat.”

Jabatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Populasi menganggarkan bahawa pada tahun 2023, kadar kelahiran bersih, atau purata bilangan anak yang dilahirkan kepada seorang wanita di Korea Utara, berada pada 1.8, di tengah penurunan berpanjangan dalam kadar itu semasa dekad-dekad kebelakangan ini.

Kadar kelahiran masih lebih tinggi berbanding beberapa jiran Korea Utara, yang telah melihat ke program insentif kerajaan untuk menguatkan keluarga-keluarga muda.

menyaksikan kadar kelahirannya jatuh ke tahap terendah rekod 0.78 tahun lalu, manakala Jepun melihat angkanya jatuh ke 1.26.

Walaupun Korea Utara adalah salah satu negara termiskin di dunia, perubahan dalam struktur demografinya serupa dengan negara-negara kaya, menurut beberapa pemerhati.

“Banyak keluarga di Korea Utara juga tidak berniat mempunyai lebih daripada satu anak sekarang kerana mereka tahu mereka memerlukan banyak wang untuk menyara anak-anak mereka, menghantar mereka ke sekolah dan membantu mereka mendapatkan pekerjaan,” kata Ahn Kyung-su, ketua DPRKHEALTH.ORG, laman web yang memberi tumpuan kepada kesihatan awam di Korea Utara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.