Kim Jong Un mendedapat resolusi Tahun Baru untuk membuat lebih banyak nuklear dan melancarkan satelit tentera

(SeaPRwire) –   Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un mengumumkan bahawa negaranya akan membangunkan lebih banyak bahan nuklear dan melancarkan tiga satelit tentera lagi pada 2024.

Media negara Korea Utara melaporkan resolusi Tahun Baru pemimpin itu pada Sabtu, tambah beliau juga mahu membangunkan drone serangan lebih maju. Kim membuat kenyataan itu semasa mesyuarat dengan para pegawai negara di Pyongyang.

Kim terus menyerang Amerika Syarikat, mendakwa AS terlibat dalam aktiviti ekspansionis di seluruh Asia, terutamanya menyebut latihan tentera bersama AS dan Korea Selatan.

Tujuan akhir Korea Utara adalah untuk mempunyai keupayaan tindak balas perang “mengatasi,” kata Kim.

Korea Utara telah bekerja dengan kuat tahun lalu untuk meningkatkan kerjasama dengan sekutu serantau Rusia dan China.

Kim telah berkomunikasi dengan Presiden China Xi Jinping dan Vladimir Putin – untuk bertemu dengan pemimpin Rusia secara peribadi, pemimpin agung itu membuat perjalanan jarang keluar negara dengan kereta api.

Jawatankuasa Pusat Parti Pekerja Korea Utara bersidang di Pyongyang pada Selasa minggu lalu untuk mengkaji semula dasar memasuki tahun baru selama perhimpunan berbilang hari.

Pemimpin agung Korea Utara secara sejarah dijangka menyampaikan ucapan Tahun Baru kepada rakyat, tetapi Kim telah menyampaikan ucapan ulasan tahunan pada mesyuarat sejak 2020.

Korea Utara meningkatkan agresifnya sepanjang 2023, melancarkan peluru berpandu balistik ke laut sekitar Jepun dan mengancam membalas tindakan latihan tentera AS.

‘Timothy H.J. Nerozzi dan Associated Press menyumbang kepada laporan ini

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.