Kira-kira 13 kanak-kanak mati setiap hari di kem pelarian di Sudan untuk orang tergugat, kata amal perubatan MSF

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya (AP) — Tiga belas orang kanak-kanak mati setiap hari akibat kekurangan zat makanan yang teruk di kem Zamzam di utara Darfur, Sudan akibat peperangan selama 10 bulan di negara mereka, kata sebuah pertubuhan kemanusiaan perubatan Isnin.

Ketua Agensi PBB untuk Pelarian pula memberi amaran bahawa Eropah mungkin perlu menghadapi peningkatan bilangan pelarian Sudan jika perjanjian gencatan senjata tidak ditandatangani segera antara pihak-pihak berperang Sudan dan usaha bantuan tidak diperkukuh.

Satu kanak-kanak mati setiap dua jam di kem itu, menurut Claire Nicolet, ketua tindak balas kecemasan MSF di Sudan.

“Mereka yang mengalami kekurangan zat makanan yang teruk dan belum mati berada dalam risiko tinggi mati dalam tempoh tiga hingga enam minggu jika tidak mendapat rawatan,” kata Nicolet.

MSF menyatakan bahawa Zamzam, kem lebih 300,000 orang itu, pada asalnya diwujudkan oleh orang-orang yang melarikan diri daripada keganasan bermotifkaum di rantau itu pada 2003. Walau bagaimanapun, sejak peperangan meletus antara tentera Sudan dan pasukan paramiliter pada April 2023, penduduk kem telah terputus daripada bantuan kemanusiaan dan perubatan penting, kata kumpulan itu dalam kenyataan.

Agensi PBB dan pertubuhan bantuan antarabangsa mengevakuasi Darfur Utara selepas peperangan bermula pada April, dan hanya mengekalkan kehadiran terhad sejak itu, kata MSF.

“Kini, mereka hampir ditinggalkan sepenuhnya. Tiada pengedaran makanan dari Program Makanan Sedunia sejak Mei. Orang mengalami kelaparan – dan kanak-kanak mati akibatnya,” kata Nicolet.

MSF menyatakan ia akan meningkatkan skala bantuan di kem itu dengan cepat untuk memberikan rawatan kepada kanak-kanak dalam keadaan paling kritikal. Walau bagaimanapun, skala malapetaka itu memerlukan tindak balas jauh lebih besar daripada yang boleh disediakan MSF sendiri, kata kumpulan itu.

Ketua Agensi PBB untuk Pelarian berkata tanpa sokongan tambahan, pelarian dari Sudan akan cuba menuju ke Eropah.

“Orang Eropah sentiasa bimbang dengan orang yang menyeberang Laut Mediterranean. Baik, saya memberi amaran kepada mereka bahawa jika mereka tidak menyokong lebih banyak pelarian dari Sudan, walaupun orang tergugat di dalam Sudan, kita akan melihat pergerakan lanjut orang ke arah Libya, Tunisia dan merentasi Laut Mediterranean,” kata Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Pelarian Filippo Grandi. “Tiada keraguan.”

Lebih 9 juta orang dipercayai tergugat di dalam negeri di Sudan, dan 1.5 juta pelarian telah melarikan diri ke negara-negara jiran dalam 10 bulan pertikaian antara tentera Sudan, diketuai Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan Pasukan Sokongan Cepat, kumpulan paramiliter berkuasa diketuai Jeneral Mohammed Hamdan Dagalo.

Konflik meletus pada April tahun lalu di ibu negara, Khartoum, dan dengan cepat merebak ke kawasan-kawasan lain negara.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyatakan sekurang-kurangnya 12,000 orang terbunuh dalam konflik Sudan, walaupun kumpulan doktor tempatan menyatakan angka sebenar jauh lebih tinggi.

Pasukan paramiliter Dagalo kelihatan mendapat kelebihan dalam tiga bulan kebelakangan ini, dengan pejuangnya maju ke timur dan utara merentasi sabuk tengah Sudan. Kedua-dua pihak dituduh jenayah perang oleh kumpulan hak asasi manusia.

Rakan serantau Afrika cuba mengantara untuk menamatkan konflik, bersama Arab Saudi dan Amerika Syarikat, yang memfasilitasi beberapa pusingan perbincangan tidak langsung tidak berjaya antara pihak-pihak berperang. Burhan dan Dagalo belum bertemu secara peribadi sejak konflik bermula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.