Kokain dijangka menjadi eksport terbesar Colombia – Bloomberg

Eksport kokain Colombia dijangka melebihi minyak – Bloomberg

Kokain berkemungkinan mengatasi minyak untuk menjadi eksport terbesar Colombia tahun ini, kerana pengeluar narkotik telah meningkatkan operasi mereka di tengah-tengah pengenalan dasar yang lebih longgar yang mentadbir pengeluaran dadah itu, menurut analisis oleh Bloomberg Economics.

“Kami menganggarkan hasil eksport kokain melonjak kepada $18.2 bilion pada tahun 2022 – tidak jauh di belakang eksport minyak $19.1 bilion tahun lalu,” kata ahli ekonomi Bloomberg Felipe Hernandez sebagai sebahagian daripada laporan yang diterbitkan pada hari Khamis. “Kerajaan memusnahkan makmal di mana daun koka diproses menjadi kokain, tetapi itu tidak menghalang pengeluaran daripada berkembang,” tambah Hernandez.

Eksport kokain negara Amerika Selatan itu melebihi 1,700 tan tahun lalu, kata Bloomberg, hampir dua kali ganda 970 tan dari tahun sebelumnya. Sementara itu, eksport minyak telah turun sebanyak 30% pada separuh pertama 2023.

Lonjakan pengeluaran kokain di Colombia yang diramalkan datang di tengah-tengah peralihan dasar yang dikenakan oleh presiden negara itu, Gustavo Petro, yang telah menyeru pihak berkuasa anti-dadah untuk mengejar bos dadah utama yang menyeludup narkotik ke luar negara dan bukannya pengeluar daun koka.

Petro juga telah menyatakan hasratnya untuk berunding dengan pengeksport kokain utama Colombia sebagai sebahagian daripada usaha untuk mengurangkan keganasan yang berkaitan dengan dadah.

Kesan tidak disengajakan daripada peralihan dasar Petro, menurut laporan yang diterbitkan minggu ini oleh Pejabat PBB tentang Dadah dan Jenayah, adalah pertumbuhan 13% dalam tanah yang digunakan untuk menanam pokok koka – daunnya yang diproses menjadi kokain. Menuai, atau sebaliknya menanam, pokok koka adalah haram di Colombia.

Laporan PBB juga menyatakan bahawa kira-kira 230,000 hektar (570,000 ekar) tanah Colombia digunakan untuk menuai pokok koka. Peningkatan tanaman yang tersedia telah dicerminkan oleh peningkatan pengeluaran, tambah Hernandez kepada Bloomberg.

Pada bulan Ogos, penghantaran kokain seberat 9.5 tan dari Ecuador, yang bersempadan dengan Colombia, ditahan oleh pihak berkuasa Sepanyol. Bukti dari penghantaran yang disita itu, yang disamar sebagai penghantaran pisang beku, menunjukkan bahawa dadah itu dimaksudkan untuk diedarkan kepada 30 sindiket dadah Eropah.