Kolombia mengisytiharkan bencana disebabkan kebakaran hutan dan meminta bantuan antarabangsa

(SeaPRwire) –   BOGOTA, Colombia (AP) — Kerajaan Colombia telah mengisytiharkan bencana pada Khamis dan meminta bantuan antarabangsa untuk memerangi kebakaran liar yang dijangka akan menjadi lebih teruk dalam beberapa hari akan datang disebabkan oleh keadaan yang hangat dan kering yang berkaitan dengan fenomena El Niño.

Pegawai menaikkan bilangan kebakaran dari 25 ke 31, dan menyatakan sembilan daripadanya dibawah kawalan. Mereka tidak memerintahkan evakuasi wajib walaupun beberapa kebakaran membakar di gunung-gunung yang mengelilingi beberapa perbandaran.

menyatakan Chile, Amerika Syarikat, Peru dan Kanada telah menjawab panggilan bantuan, tanpa menyatakan bila bantuan itu akan tiba di negara Amerika Selatan ini.

Kerajaan juga meminta bantuan daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Kesatuan Eropah.

“Setakat kita tahu bahawa dalam beberapa hari dan minggu akan datang kejadian krisis akan meningkat, kita mahu memastikan kita mempunyai kapasiti fizikal untuk menangani dan meringankannya,” kata Petro.

Institut Hidrologi, Meteorologi dan Kajian Alam Sekitar Colombia melaporkan kira-kira separuh daripada perbandaran negara itu berada dalam amaran maksimum disebabkan risiko kebakaran. Tetapi kira-kira sepertiga daripada semua perbandaran tidak mempunyai pasukan bomba kebakaran, menurut Jabatan Bomba Kebakaran Kebangsaan Colombia.

Pengurangan hujan dan peningkatan suhu yang menjadikan situasi kebakaran lebih teruk adalah disebabkan oleh El Nino, yang merupakan pemanasan sementara bahagian Pasifik Tengah yang mengubah cuaca di seluruh dunia.

Pengisytiharan bencana membenarkan kerajaan untuk mengalihkan dana untuk menangani kebakaran liar.

Tentera telah menempatkan lebih daripada 600 askar serta kapal terbang dan kenderaan ke kawasan kecemasan.

Sementara itu, polis menggunakan kapal terbang yang dibenarkan untuk menyembur bahan kimia ke atas tanaman daun koka untuk mengangkut dan menjatuhkan air ke atas kebakaran, termasuk ke atas yang meletus di banjaran gunung yang mengelilingi Bogota, ibu negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.