Komen “bendera putih” Paus Francis dikritik pegawai Ukraine dan sekutunya

(SeaPRwire) –   Paus Francis sedang dikritik oleh pegawai Ukraine untuk komen yang dibuat semasa temu bual bulan lepas yang disiarkan pada akhir minggu, memanggil Ukraine untuk mempunyai “keberanian bendera putih” dan merundingkan pengakhiran perang Rusia dengan Ukraine.

Semasa temu bual yang dirakam bulan lepas dengan stesen penyiaran Switzerland RSI, yang sebahagian daripadanya dikeluarkan pada Sabtu, paus mendakwa bahawa Ukraine perlu terbuka kepada keamanan sebagai Ukraine menghadapi kemungkinan kekalahan.

“Saya fikir yang terkuat adalah orang yang melihat situasi, memikirkan orang ramai dan mempunyai keberanian bendera putih, dan merundingkan,” kata Francis dalam menjawab soalan sama ada Ukraine perlu bersetuju dengan rundingan damai atau jika rundingan akan mengesahkan agresi Rusia terhadap negara itu.

Menteri luar negeri kedua-dua Ukraine dan Poland mengutuk kenyataan Francis di media sosial pada Ahad.

Menteri Luar Negeri Ukraine Dmytro Kuleba berkata dalam posnya bahawa yang terkuat adalah orang yang berdiri di pihak yang baik ketika dalam pertempuran antara baik dan jahat, bukan cuba menempatkan kedua-dua pihak pada kedudukan yang sama dengan rundingan.

“Berhubung dengan bendera putih, kami tahu strategi Vatican dari separuh pertama abad kedua puluh. Saya menasihati anda untuk mengelakkan kesilapan masa lalu dan menyokong Ukraine dan rakyatnya dalam perjuangan yang adil untuk kehidupan mereka,” kata Kuleba. “Bendera kami adalah kuning dan biru. Inilah bendera yang kami hidup, mati, dan berjaya. Kami tidak akan menaikkan bendera lain.”

Menteri luar negeri itu mengucapkan terima kasih kepada paus atas doa tetap untuk keamanan, menambah bahawa beliau berharap paus akan membuat “lawatan apostolik” ke Ukraine untuk menyokong rakyatnya, kristian dan bukan kristian.

Menteri Luar Negeri Poland, Radek Sikorski, juga memberi pandangan terhadap komen Francis.

“Bagaimana tentang, untuk keseimbangan, menggalakkan Putin untuk mempunyai keberanian untuk menarik balik tentera Rusia daripada Ukraine,” kata Sikorski. “Keamanan akan segera berlaku tanpa perlu rundingan.”

Agensi Berita Associated Press melaporkan bahawa Uskup Agung Sviatoslav Shevchuk, ketua Gereja Katolik Yunani Ukraine, berkata pada Ahad bahawa walaupun orang Ukraine mungkin letih, penyerahan kalah bukan dalam fikiran mereka ketika berdiri menentang Rusia.

“Percayalah, ia tidak pernah terlintas dalam fikiran mana-mana orang untuk menyerah kalah,” kata Shevchuk ketika bercakap dengan orang Ukraine di Bandar Raya New York.

“Bahkan di tempat berlakunya pertempuran hari ini: dengarkan orang kita di Kherson, Zaporizhzhia, Odesa, Kharkiv, Sumy,” tambahnya, menyebut kawasan di bawah dan artileri berat.

Matteo Bruni, jurucakap Vatican, berkata pada Sabtu bahawa paus menyokong “penghentian permusuhan [dan] gencatan senjata yang dicapai dengan keberanian rundingan,” bukan , lapor AP.

Bruni juga berkata wartawan yang menemubual Francis menggunakan istilah “bendera putih” dalam soalan, yang mencetuskan kenyataan kontroversi kini.

Francis telah cuba mengekalkan keberkecualian diplomatik, seperti tradisi di Vatican, sepanjang perang antara Rusia dan Ukraine.

Namun demikian, pendirian paus telah dihadapi dengan apa yang boleh ditafsirkan sebagai simpati dengan rasional Rusia untuk menyerang Ukraine, termasuk apabila Francis mencatatkan bahawa NATO “mengaum di pintu Rusia” dengan pengembangannya ke timur.

Francis berkata semasa temu bual dengan RSI bahawa “rundingan tidak pernah menyerah kalah.”

“Apabila anda melihat bahawa anda telah dikalahkan, bahawa perkara-perkara tidak berjalan dengan baik, anda perlu mempunyai keberanian untuk merundingkan,” kata paus.

Pada Ahad, ketika Francis mengadakan doa Angelus dari tingkap menghadap ke arah Dataran St. Peter, beliau berkata sedang berdoa untuk keamanan di “Ukraine yang dilanda perang dan di Tanah Suci.”

“Biarlah permusuhan yang menyebabkan penderitaan besar di kalangan penduduk awam berhenti secepat mungkin,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.