Kongresmen menggesa China dalam Sidang Kebebasan Beragama Antarabangsa, kata Uyghurs perlu lebih perlindungan

(SeaPRwire) –   Kongres Antarabangsa bagi Kebebasan Agama telah bermula pada Selasa di Washington, D.C., dengan sesi utama yang menumpukan perbincangan mengenai Akta Pencegahan Buruh Paksaan Uyghur (UFLPA).

Undang-undang bipartisan itu menganggap semua barangan yang dihasilkan di China adalah dibuat dengan buruh paksa kecuali dibuktikan sebaliknya.

Kira-kira 100,000 orang Uyghur dan minoriti etnik lain yang pernah ditahan di kem-kem “pembinaan semula” di China kini mungkin bekerja dalam keadaan buruh paksa mengikut Jabatan Buruh Amerika Syarikat.

Ahli Kongres Chris Smith, R-N.J., seorang penyokong hak asasi manusia, berkata terdapat kelemahan dalam UFLPA yang perlu diperbaiki.

Undang-undang itu membenarkan penghantaran bernilai di bawah AS$800 untuk mengelak daripada perlu membuktikan sebarang bukti, membenarkan sesetengah syarikat mengelak peraturan itu dengan menghantar barangan dalam kuantiti kecil.

“Siapa yang akan membuka paket untuk melihat sama ada kotak-kotak ini bernilai AS$800 atau kurang? Ia tidak diperiksa. Jadi, ini merupakan kelemahan yang sangat serius yang perlu diperbetulkan,” kata Smith.

Rushan Abbas, seorang aktivis Uyghur Amerika dan pemberi ucapan di Persidangan IRF, memberitahu Digital bahawa beliau berkongsi pandangan serupa mengenai undang-undang itu.

“Kita benar-benar perlu melaksanakannya dengan lebih kuat. … Syarikat-syarikat China dan banyak syarikat lain masih mendapat untung daripada darah, keringat dan air mata orang Uyghur. [Mereka] masih menggunakan bahagian de minimis dalam UFPLA untuk menghantar barangan dalam paket kecil,” katanya.

Selepas Presiden Xi Jinping melawat San Francisco pada November untuk Persidangan APEC dijemput oleh Presiden Biden, Smith mengutuk pemimpin China itu.

“Ini merupakan paparan paling menjijikkan bagi kegagalan korporat, mungkin pernah berlaku. Mereka membayar jumlah wang yang besar untuk makan malam bersama Xi Jinping, yang sepatutnya berada di Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague kerana jenayah terhadap kemanusiaan dan genosid. … Jumlah wang yang besar hanya untuk mendapat akses ke pasaran. Baiklah, biarkan China bebas, kemudian bercakap mengenai akses.”

Abbas berkata sambutan pemimpin dunia perniagaan terhadap Presiden Xi menghantar mesej kepada diktator bahawa ia adalah selamat untuk terus menjejaskan martabat dan hak asasi manusia. Beliau menambah bahawa “tiada CEO, tiada orang ini boleh mendakwa tidak tahu” dengan semua maklumat yang ada mengenai pelanggaran hak asasi manusia yang teruk di China.

Beliau pernah menyaksikan langsung penindasan kerajaan China selepas adiknya, Gulshan Abbas, ditahan enam hari selepas Rushan membuat ucapan awam pertamanya mengenai pelanggaran hak asasi manusia.

“[Dia] berada di penjara hari ini kerana saya menggunakan kebebasan bersuara. … Saya warganegara Amerika. Sebagai warganegara Amerika, [ia] adalah hak Perlembagaan Pertama saya.”

Abbas berkata setiap tahun menghadiri Persidangan IRF adalah penting baginya untuk berkongsi kisahnya.

“Jika kita tidak mempertanggungjawabkan kerajaan Komunis China hari ini, ia akan menjadi … negara-negara demokratik yang menanggung akibat dunia illiberal di mana China menakut-nakutkan semua orang yang bersuara, semua orang yang mempertahankan hak asasi manusia. … Ini berkaitan masa depan dunia bebas,” kata Abbas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.