Korban Maut Meningkat ke 7 di Romania, Rumah Tamu Api, Termasuk 2 Kanak-Kanak

(SeaPRwire) –   Jumlah mangsa maut daripada kebakaran di sebuah rumah tetamu di Romania meningkat ke tujuh orang pada pagi Rabu ini, termasuk sekurang-kurangnya dua orang kanak-kanak, menurut pihak berkuasa.

Pasukan penyelamat telah dihantar ke tempat kebakaran yang meletus pada pagi Selasa di kampung Tohani di daerah Prahova, di mana 26 orang menginap di rumah tetamu itu, menurut Jabatan Inspektorat Kecemasan Am.

Gambar-gambar keadaan selepas kebakaran di media tempatan menunjukkan sisa-sisa terbakar rumah tetamu yang luas ketika pasukan kecemasan mencari di antara puing-puing.

Pihak berkuasa mengesahkan kematian kanak-kanak kedua pada pagi Rabu dan berkata pencarian masih berterusan, tetapi tidak menyatakan berapa ramai lagi yang masih hilang.

Sebelum pihak berkuasa kecemasan mengesahkan keempat dan kelima mangsa kira-kira tengah hari Selasa, pasukan mencari dan menyelamat telah ditubuhkan untuk mencari lima orang yang hilang. Belum jelas sama ada mereka tergolong dalam senarai yang hilang.

Jabatan kecemasan berkata ketua jabatan, Raed Arafat, mengarahkan laporan awal untuk menyiasat sejauh mana pemeriksaan telah dijalankan di rumah tetamu itu untuk membantu menentukan siapa yang bertanggungjawab atas tragedi itu. Tiada petunjuk awal mengenai punca kebakaran.

Dalam keadaan segera selepas kebakaran, pihak berkuasa berkata 18 orang berjaya melarikan diri daripada api dan dua daripada mereka sedang dirawat kerana luka bakar. Api berjaya dipadamkan pada Selasa sedikit selepas tengah hari.

Kawasan yang terlibat ialah kira-kira 1,000 kaki persegi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.