Korea Utara cuba pelancaran satelit pengintip tentera buat kali ketiga, lapor Korea Selatan dan Jepun

(SeaPRwire) –   Telah melancarkan satu projektil yang dipercayai satelit pengintip, menurut pemimpin tentera Korea Selatan.

Pelancaran itu berlaku pada Selasa walaupun Korea Utara sebelum ini mendakwa kepada Jepun jiran bahawa satelit akan dilancarkan antara Rabu dan 1 Disember.

“Korea Utara telah menembak apa yang didakwa satelit pengintip tentera dalam arah selatan,” kata Staf Gabungan Korea Selatan.

Ini disokong oleh , yang menulis di platform media sosial X, “Korea Utara telah melancarkan misil balistik disyaki.”

Hasil pelancaran dan kejayaan operasi masih tidak diketahui.

Pengawal Pantai Jepun melaporkan bahawa projektil itu bergerak ke arah Laut Kuning dan .

Ini adalah percubaan ketiga oleh pemimpin Korea Utara untuk melancarkan satelit pengintip tentera ke orbit.

Korea Utara sebelum ini cuba pelancaran satelit pada Mei dan Ogos – kedua-duanya berakhir dengan kegagalan disebabkan masalah teknikal.

Ahli diplomat kanan dari Amerika Syarikat, Jepun dan Korea Selatan telah mengutuk program satelit Korea Utara, dengan memberi amaran bahawa provokasi sedemikian hanya akan mengakibatkan lebih , Tokyo dan Seoul.

Inteligensia Korea Selatan menunjukkan bahawa Rusia telah membantu Korea Utara dalam program satelitnya.

telah membincangkan kerjasama disyaki lebih awal pada bulan ini, membuat spekulasi bahawa Korea Utara cenderung untuk maju dengan pelancaran dalam bulan-bulan akan datang.

“Sukar untuk meramalkan bila Korea Utara akan membuat usaha ketiga untuk pelancaran. Tetapi nampaknya ada tanda Korea Utara menerima bantuan teknikal dari Rusia,” kata Menteri Perpaduan Korea Selatan Kim Yung-ho, menurut Agensi Berita Yonhap.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )