Korea Utara melancarkan peluru berpandu balistik di pantai timurnya: pegawai

(SeaPRwire) –   melancarkan peluru berpandu balistik pada pagi Selasa, menurut pegawai-pegawai Korea Selatan.

Peluru berpandu itu dilancarkan dari pantai timur negara itu ke arah Laut Jepun. Pengawal pantai Jepun melaporkan bahawa projektil itu jatuh ke laut.

Korea Selatan, bersama-sama dengan Amerika Syarikat dan Jepun, mengukuhkan hubungan mereka di tengah-tengah kebimbangan mengenai Korea Utara dan Rusia bekerjasama dan mengancam rantau ini.

Presiden Biden merancang untuk bertemu dengan pegawai Jepun dan Korea Selatan semasa kemuncak NATO di Washington, D.C., menurut media Jepun.

Pelancaran peluru berpandu itu datang beberapa hari selepas Rusia meluluskan resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang memantau pelaksanaan sanksi nuklear terhadap kerajaan Korea Utara.

Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un juga baru-baru ini untuk menyediakan potensi peperangan. Pada akhir Mac, Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida menawarkan untuk bertemu dengan Kim “secepat mungkin” untuk menangani ketegangan.

Pegawai kanan Kim Yo Jong membalas dengan mengatakan bahawa tidak akan ada peningkatan yang menakjubkan dalam hubungan Korea Utara-Jepun.

“Sejarah hubungan DPRK-Jepun memberi pelajaran bahawa adalah mustahil untuk memperbaiki hubungan bilateral yang penuh dengan ketidakpercayaan dan salah faham, hanya dengan idea untuk memulakan perjumpaan kemuncak,” kata Kim Yo Jong.

“Jika Jepun benar-benar mahu memperbaiki hubungan bilateral dan menyumbang kepada memastikan keamanan serantau dan kestabilan sebagai jiran dekat DPRK, adalah perlu baginya untuk membuat keputusan politik untuk pilihan strategik yang sesuai dengan kepentingan keseluruhannya.”

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.