Korea Utara menguji enjin balistik baru

(SeaPRwire) –   Ujian awal telah membuktikan kebolehpercayaan teknologi itu, menurut agensi berita rasmi Pyongyang

Korea Utara berjaya menguji enjin bahan api pepejal baru dikembangkan untuk peluru berpandu balistik jarak sederhana (IRBM) negara itu, menurut laporan agensi berita KCNA milik negara itu.

Pyongyang telah meningkatkan program peluru berpandu dan nuklearnya dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mendakwa bahawa ia memerlukan senjata itu untuk menghalang potensi agresi oleh Amerika Syarikat dan sekutu serantau mereka.

Dengan julat sehingga 5,500km (3,418 batu), IRBM Korea Utara boleh mencapai wilayah Amerika Syarikat di Guam di Lautan Pasifik. Berbanding peluru berpandu bahan api cecair, projektil bahan api pepejal biasanya mengambil masa yang lebih singkat untuk menyediakan pelancaran, bermakna lawan mempunyai masa yang lebih sedikit untuk mengesan mereka.

KCNA melaporkan pada Rabu bahawa industri peluru berpandu Korea Utara “telah membangunkan enjin bahan api pepejal berkuasa tinggi baru untuk peluru berpandu balistik jarak sederhana,” menggambarkan pembangunan itu sebagai bermakna “strategik penting.”

Agensi itu menambah bahawa ujian darat awal enjin tahap pertama dan kedua telah dijalankan pada 11 November dan 14 November masing-masing. Ujian itu dilaporkan mengesahkan kebolehpercayaan peralatan baru, membuka jalan untuk pembangunan “sistem IRBM jenis baru.”

Menurut KCNA, pemimpin Korea Utara pada tahun ini telah menugaskan industri peluru berpandu negara itu untuk meningkatkan IRBM sedia ada serta peluru berpandu balistik antara benua jangka panjang Hwasong-18.

Ujian enjin bahan api pepejal baru-baru ini mewakili langkah penting dalam “meningkatkan keupayaan pencegahan strategik angkatan bersenjata DPRK dalam cahaya lingkungan keselamatan yang genting dan tidak stabil yang dihadapi negara,” tambah agensi berita itu.

Pada Khamis, KCNA memetik jurucakap tentera mengumumkan bahawa Pyongyang akan membangunkan “keupayaan tindak balas lebih ofensif dan menindas” dan mengejar “tindakan pencegahan ketenteraan strategik yang boleh dilihat secara langsung.”

Amaran itu datang tidak lama selepas Amerika Syarikat dan Korea Selatan mendedahkan strategi “pencegahan” mereka sendiri yang ditujukan kepada DPRK.

Walaupun banyak resolusi Majlis Keselamatan PBB dan sanksi antarabangsa yang dikenakan ke atasnya, Korea Utara telah bekerja dengan tekun untuk meningkatkan keupayaan nuklearnya dan peluru berpandunya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Pyongyang melancarkan beberapa serangan peluru berpandu kruise pada September, yang datang berikutan latihan nuklear serangan.

Amerika Syarikat, Korea Selatan dan Jepun berulang kali mengutuk ujian sedemikian sebagai provokatif, manakala Utara menegaskan bahawa ia adalah tindak balas sah kepada latihan bersama lebih kerap dan berskala besar yang diadakan oleh Washington dan Seoul di Semenanjung Korea.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)