Korea Utara menguji pelancaran peluru berpandu, mempunyai tarikh bulat pada kalendar untuk provokasi yang mungkin lagi, pakar kata

(SeaPRwire) –   Korea Utara melancarkan projektil balistik jarak pendek yang disyaki ke laut pada Isnin, kata pegawai Korea Selatan.

Jabatan Ketua Turus Bersama Korea Selatan menyatakan senjata itu dilancarkan berhampiran Pyongyang dan terbang kira-kira 185 batu sebelum jatuh di perairan antara Semenanjung Korea dan Jepun. Pelancaran itu berlaku ketika terdapat spekulasi bahawa Korea Utara mungkin akan segera melancarkan satelit yang dilarang ke orbit, mungkin pada 25 April hari penubuhan tentera Korea Utara.

Jarak projektil Isnin menunjukkan senjata itu mungkin menargetkan tapak di Korea Selatan, menimbulkan kata-kata tegas dari Seoul. Tiada laporan kerosakan serta-merta.

Jabatan Ketua Turus Bersama Korea Selatan mengutuk keras pelancaran itu, menyatakan ia merupakan “provokasi jelas” yang mengancam keamanan Semenanjung Korea. Pejabat itu menyatakan ia mengekalkan kesiagaan untuk “membalas dengan kekuatan berlebihan” terhadap provokasi Korea Utara.

PERDANA MENTERI KOREA SELATAN DAN PEGAWAI-PEGAWAI KANAN PRESIDEN MELETAK JAWATAN SECARA BESAR-BESARAN

Jepun jiran juga mengesahkan pelancaran “sekurang-kurangnya satu peluru berpandu balistik.”

Setiausaha Kabinet Jepun Yoshimasa Hayashi memberitahu pemberita bahawa Korea Utara melancarkan sekurang-kurangnya satu peluru berpandu balistik yang terbang 155 batu pada altitud maksimum kira-kira 30 batu. Beliau juga berkata ujian peluru berpandu Korea Utara mengancam keamanan dan kawasan Asia Timur serta masyarakat antarabangsa.

Dalam beberapa bulan kebelakangan ini, Korea Utara terus mempercepatkan ujian senjatanya untuk memperluas arsenal dan keupayaan tentera.

Ujian Isnin menyelesaikan triumvirat ujian peluru berpandu terbaru, termasuk jarak jauh, sederhana dan pendek.

Pada Sabtu, Korea Utara berkata ia menguji “kepala peledak peluru berpandu kruis super besar” dan peluru berpandu anti-pesawat baru minggu lepas. Pada awal April, Korea Utara juga menguji pelancaran peluru berpandu jarak sederhana bahan api pepejal dengan keupayaan kepala peledak hipersonik, senjata yang pakar meramalkan boleh mengenai sasaran di Wilayah Pasifik Amerika Syarikat Guam dan seterusnya.

Korea Utara pernah menguji peluru berpandu nuklear mampu mengenai sasaran di Korea Selatan, Jepun dan benua Amerika Syarikat pada tahun-tahun lepas ketika mengejar pembangunan senjata nuklear.

Beberapa pakar, termasuk tentera Korea Selatan, berkata Korea Utara mungkin akan melancarkan satelit perisik keduanya pada ulang tahun penubuhan tentera Korea Utara pada 25 April.

Berikutan ancaman nuklear berkembang Korea Utara, Amerika Syarikat dan Korea Selatan mengukuhkan latihan tentera bersama dan latihan trilateral dengan Jepun.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.