Krisis kelaparan terbesar di dunia berpotensi berlaku di Sudan disebabkan konflik berterusan, amaran pegawai PBB

(SeaPRwire) –   Konflik yang ganas berlangsung selama kira-kira setahun antara jeneral-jeneral saingan di Sudan berisiko menciptakan krisis kelaparan terbesar di dunia, pemimpin Program Pangan Dunia (WFP) memperingatkan Rabu ketika perhatian global tertumpu pada perang Israel-Hamas di Gaza.

Cindy McCain, ketua WFP, berkata pertempuran di Sudan, yang melibatkan tentera negara melawan kumpulan paramiliter ganas, telah memusnahkan kehidupan jutaan orang di seluruh negara.

“Perang di Sudan berisiko memicu krisis kelaparan terbesar di dunia,” kata McCain selepas menamatkan lawatan ke negara jiran Sudan Selatan, di mana ratusan ribu orang Sudan telah melarikan diri daripada pertempuran di negara asal mereka.

Agensi makanan PBB berkata kira-kira 18 juta orang di seluruh Sudan menghadapi kelaparan yang teruk, dengan yang paling putus asa terperangkap di sebalik barisan hadapan.

Sudan tergelincir ke dalam kekacauan pada pertengahan April apabila pertempuran meletus di ibu negara, Khartoum, antara tentera negara, dipimpin oleh Jeneral Abdel Fattah Burhan, dan paramiliter dikenali sebagai Pasukan Sokongan Cepat, diperintah oleh Jeneral Mohammed Hamdan Dagalo.

Pertempuran dengan cepat merebak ke seluruh negara, terutamanya kawasan bandar tetapi juga wilayah Darfur yang tidak senang. Beribu-ribu orang terbunuh, termasuk antara 10,000 hingga 15,000 orang, apabila pasukan paramiliter dan sekutu puak Arab merampas sebuah bandar di Darfur tahun lalu.

Dua dekad lalu, Darfur menjadi sinonim dengan genosid dan jenayah perang, terutamanya oleh puak Janjaweed Arab yang terkenal, terhadap penduduk yang mengenal diri sebagai Orang Afrika Tengah atau Timur.

Ia kelihatan bahawa warisan itu telah kembali, dengan peguam pendakwa Antarabangsa Mahkamah Jenayah Karim Khan mengatakan pada akhir Januari terdapat asas untuk mempercayai kedua-dua pihak melakukan jenayah kemanusiaan yang mungkin, atau genosid di Darfur.

“Dua puluh tahun lalu, Darfur merupakan krisis kelaparan terbesar di dunia dan dunia bersatu untuk menangani. Tetapi hari ini, rakyat Sudan telah dilupakan,” kata McCain.

Konflik itu telah mengusir lebih 10 juta orang sama ada ke kawasan yang lebih selamat di dalam Sudan atau ke negara jiran, menurut agensi PBB.

McCain menyeru pihak-pihak yang berperang untuk menghentikan pertempuran dan membenarkan agensi kemanusiaan memberikan bantuan nyawa mereka.

“Akibat ketidakbertindakan jauh melebihi seorang ibu tidak mampu memberi makan anaknya dan akan membentuk rantau ini untuk tahun-tahun akan datang,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.