Krisis kemanusiaan berlaku di Chad kerana kekurangan dana bagi kem pelarian

(SeaPRwire) –   Lebih daripada sejuta orang di Chad, termasuk pelarian, bakal kehilangan akses kepada bantuan nyawa jika lebih banyak dana tidak dikumpul untuk membantu, Program Makanan Sedunia PBB mengatakan pada bulan ini.

Konflik membunuh antara jeneral bermusuhan di Sudan telah meragut lebih 5,000 nyawa di sana dan mengusir lebih 5 juta orang, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu berkata. Di Chad, bilangan pelarian adalah pada tahap tertinggi selama 20 tahun. PBB telah memberi amaran bahawa konflik itu sedang menuju menjadi krisis kelaparan terburuk dunia, dengan satu pertiga daripada 18 juta orang Sudan menghadapi ketidakcukupan makanan yang teruk sekarang.

Di kem pelarian di timur Chad, kekurangan air minum bersih dan sanitasi menyebabkan penyakit berbahaya merebak. Doctors Without Borders mengatakan ia telah merekodkan hampir 1,000 kes hepatitis E di kem dan beberapa wanita hamil telah meninggal dunia.

“Situasi adalah teruk di semua kem,” kata Erneau Mondesir, penyelaras perubatan kumpulan itu di rantau ini. “Tanpa tindakan segera untuk memperbaiki infrastruktur sanitasi dan meningkatkan akses orang ramai kepada air bersih, kami berisiko menyaksikan peningkatan penyakit yang dapat dicegah dan kehilangan nyawa yang tidak perlu.”

Di Kem Metche, yang menampung kira-kira 40,000 pelarian, orang-orang berada dalam keperluan yang teruk, makanan, perlindungan dan sanitasi asas. Pada awal bulan ini, seorang wartawan Associated Press melihat pekerja bantuan menyampaikan beg-beg bijian dari trak untuk diedarkan ketika angin kencang berhembus merentasi tanah berbatu dan berpasir.

Pekerja bantuan menggunakan pengeras suara untuk menerangkan kerja dan mengedarkan token di kalangan pelarian. “Di sini kami melakukan edaran secara terarah,” kata Ahmat Absakine, seorang pekerja bantuan dengan Caritas, satu lagi kumpulan bantuan di rantau ini.

Kekurangan air menyebabkan penyakit merebak, dan pekerja bantuan bimbang akan berlaku malapetaka jika bekalan habis.

“Lemparan dari krisis di Sudan sedang melampaui tindak balas kemanusiaan yang tidak mencukupi dan terlebih muatan di Chad. Kami memerlukan penderma untuk mencegah situasi menjadi malapetaka sepenuhnya,” kata Pierre Honnorat, wakil tertinggi Program Makanan Sedunia PBB di Chad.

Ahli analisis juga bimbang situasi kemanusiaan boleh menyebabkan keadaan di dalam negara Chad sendiri meletus. Pada bulan Februari, pemimpin pembangkang Yaya Dillo dibunuh di ibu negara. Beliau adalah sepupu presiden dan calon yang kuat dalam pilihan raya presiden yang dijadualkan pada Mei.

“Kewangan dan bekalan bantuan kemanusiaan sedang sangat rendah. Ini akan meningkatkan persaingan sumber antara pelarian dan masyarakat tuan rumah di timur Chad, selanjutnya membakar ketegangan tempatan dan ketidakstabilan serantau,” kata Andrew Smith, penganalisis kanan Afrika di Verisk Maplecroft.

Presiden sementara Chad, Mahamat Deby Itno, menguasai kuasa selepas bapanya yang memerintah negara selama lebih tiga dekad terbunuh bertempur dengan pemberontak pada 2021. Pada tahun lalu, kerajaan mengumumkan bahawa tempoh peralihan 18 bulan itu dilanjutkan selama dua tahun lagi, yang membawa kepada protes di seluruh negara.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.