Kumpulan hak asasi manusia mendesak kerajaan Thailand untuk menghentikan pemulangan paksa pembangkang politik

(SeaPRwire) –   Sebuah pertubuhan hak asasi manusia antarabangsa yang terkemuka pada Khamis menggesa kerajaan Thai untuk berhenti memaksa pembangkang politik yang melarikan diri untuk keselamatan kembali ke negara asal yang bersifat otokratik, di mana mereka mungkin menghadapi penyiksaan, penganiayaan atau maut.

Dalam laporan baru, Human Rights Watch menyatakan bahawa pihak berkuasa Thai berulang kali melanggar undang-undang antarabangsa dengan mengusir pembangkang, kebanyakan daripada mereka telah didaftarkan dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sebagai pelarian dan sedang menunggu penyusunan semula ke negara ketiga.

Laporan itu, bertajuk “Kami Fikir Kami Selamat,” menganalisis 25 kes yang berlaku di Thailand antara 2014 dan 2023.

Banyak kes melibatkan pemaksaan pengembalian orang Cambodia, dengan disyaki terlibatnya perisikan Cambodia. Tetapi kumpulan itu juga senaraikan kes di mana pembangkang dari Vietnam, Laos “ditangkap” atau “hilang secara paksa” atau “dibunuh”.

Laporan itu menyatakan bahawa sebagai balasan untuk menjejak dan mengembalikan pembangkang, kerajaan Thai menerima kerjasama dari Laos, Cambodia dan Vietnam untuk mengintip pembangkang Thai yang telah melarikan diri ke negara asal mereka untuk melarikan diri daripada tekanan politik.

Human Rights Watch menggelar ini sebagai bentuk represi lintas negara “quid pro quo” di mana pembangkang asing secara efektif diperdagangkan dengan pengkritik kerajaan Thai yang tinggal di luar negara.

Kumpulan itu menyatakan susunan sedemikian, secara tidak rasmi dikenali sebagai “pasar tukar”, menjadi semakin kerap selepas tentera Thai melancarkan rampasan kuasa pada 2024 menggulingkan kerajaan terpilih. Pemerintahan tentera dan yang disokong tentera berlangsung selama 10 tahun, sehingga kerajaan awam terpilih yang diketuai oleh Perdana Menteri Srettha Thavisin mengambil alih kuasa tahun lalu.

“Pentadbiran Srettha harus melancarkan siasatan terhadap dakwaan ini mengenai gangguan, pengawasan dan pemaksaan kembali pemohon suaka dan pelarian di Thailand. Ia harus menyiasat kehilangan aktivis anti-junta Thai di negara-negara Asia Tenggara yang lain,” kata Elaine Pearson, pengarah Bahagian Asia Human Rights Watch kepada Agensi Berita Associated Press.

“Saya fikir ada peluang untuk mengakhiri amalan ini dan bagi pentadbiran Srettha untuk menunjukkan ia berbeza daripada kerajaan tentera sebelumnya,” tambahnya.

Dia menegaskan bahawa kerajaan Thai kini sedang berusaha untuk menduduki kerusi di “dan itu datang dengan tanggungjawab untuk melindungi hak asasi manusia.”

Laporan itu merujuk kepada sembilan kes aktivis Thai di Laos dan Cambodia yang hilang atau dibunuh dalam keadaan misteri.

Mayat mangsa yang dilanggar ditemui pada akhir 2018 mengapung di Sungai Mekong. Pada 2020, seorang aktivis muda Thai, Wanchalearm Satsaksit, diculik di jalan raya ibu negara Cambodia Phnom Penh dan tidak pernah didengari lagi.

Pihak berkuasa Thai berulang kali menafikan sebarang kaitan dengan peristiwa sedemikian.

Dr. Francesca Lessa, profesor madya hubungan antarabangsa di Kolej Universiti London, berkata terdapat beberapa persamaan dengan cara kerajaan otokratik di Amerika Latin membuat persetujuan untuk bekerjasama menghapuskan lawan politik masing-masing di tanah orang lain pada akhir 1970-an hingga 1980-an.

“Sama ada mereka mengikuti ideologi kanan atau kiri, kerajaan otokratik ini menganggap pembangkang dan pembangkah sebagai membentuk ancaman kepada kekalaman kuasa mereka dan, oleh itu, perlu dihapuskan, apa jua cara yang diperlukan,” kata Lessa kepada AP.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.