Kumpulan hak asasi melaporkan lebih banyak tangkapan kerana Belarus meningkatkan serangan terhadap pembangkang

(SeaPRwire) –   TALLINN, Estonia (AP) — Sebuah kumpulan hak asasi manusia melaporkan lebih banyak serbuan rumah dan penangkapan di seluruh dalam intensifikasi terbaru selama bertahun-tahun terhadap penindasan persetujuan di negara 9.5 juta orang itu.

Pusat hak asasi manusia Viasna mengatakan mereka mengetahui sekurang-kurangnya 159 orang menjadi sasaran pencarian dan penahanan di beberapa bandar Belarusia, termasuk ibu negara, Minsk. Mereka yang menjadi sasaran pihak berkuasa termasuk ahli keluarga tahanan politik, wartawan dan lain-lain, katanya.

Pemimpin pembangkang telah memanggil gelombang penangkapan baru, yang merupakan yang terbesar dalam beberapa bulan, “serangan kepada solidariti di dalam negara.”

Menurut Viasna, kini terdapat 1,419 tahanan politik yang dipegang di Belarus. Kebanyakan mereka yang ditahan Khamis dan awal minggu ini telah membantu keluarga mereka yang ditahan atas sebab-sebab politik.

Presiden autoritarian Alexander Lukashenko melepaskan penindasan tanpa henti terhadap persetujuan pada Ogos 2020, selepas pilihan raya yang ditolak pembangkang dan Barat memberikan beliau penggal keenam dalam pejabat.

Hasil undian itu memicu protes tanpa sebelumnya yang menggoncang negara selama berbulan-bulan. Pihak berkuasa Belarusia menahan lebih daripada 35,000 peserta demo, dengan polis dan pasukan keselamatan menganiaya banyak orang dengan kejam. Beribu-ribu orang telah melarikan diri dari negara itu, dan puluhan orang telah dilabelkan sebagai ekstremis oleh pihak berkuasa.

Kebanyakan mereka yang ditahan Khamis dilaporkan terlibat dengan projek INeedHelpBY, yang membantu “menyediakan makanan kepada tahanan politik dan orang lain yang menemui diri mereka dalam keadaan terdesak di tengah-tengah penindasan.” Pihak berkuasa telah melarang projek itu sebagai ekstremis, yang membahayakan sesiapa yang terlibat dengan pengadilan dan penjara sehingga tujuh tahun.

Aktivis INeedHelpBY Filip Hauryshau telah mendesak orang yang terlibat untuk meninggalkan chat projek itu dan berhenti mengikutinya di media sosial, dengan mengatakan pihak berkuasa sedang mencari senarai orang yang terlibat. INeedHelpBY melaporkan projek itu telah memberikan bantuan bernilai lebih daripada $1.5 juta sejak 2020.

Serbuan telah dilaksanakan oleh perkhidmatan keselamatan utama Belarus, KGB, dan pegawainya menuntut mereka yang menjadi sasaran dan saksi serbuan untuk menandatangani perjanjian tidak mendedahkan, kata seorang saksi kepada Associated Press dengan syarat anonim kerana takut membalas.

Viasna mengatakan operatif keselamatan juga secara paksa memasang perisian mata-mata pada telefon mereka yang ditahan dan ahli keluarga mereka, yang membolehkan KGB memantau obrolan tertutup aktivis.

“Serangan ke atas orang dan inisiatif, yang dalam keadaan sukar memastikan tidak ditinggalkan tanpa bantuan, bertujuan membalas dendam untuk solidariti, untuk memusnahkan infrastruktur sokongan, menakut-nakutkan orang yang terlibat di dalamnya,” kata penerima hak asasi manusia Viasna Pavel Sapelka kepada AP.

Persatuan Wartawan Belarusia mengatakan antara mereka yang ditangkap adalah Aksana Yuchkovich, seorang wartawan dengan penerbitan berita Catholic.By yang terlibat dalam membantu keluarga tahanan politik.

Ia mengatakan bahawa di bandar barat Drahichyn, pihak berkuasa menangkap Siarhei Gardzievich, seorang wartawan yang sebelum ini menjalani 1 1/2 tahun penjara sebelum dibebaskan pada Oktober 2022. Di bandar timur Vitebsk, wartawan dan penerima hak asasi manusia Barys Khamaida ditangkap.

Menurut persatuan itu, pihak berkuasa juga melancarkan siasatan jenayah terhadap 20 ahli analisis dan pakar Belarusia yang tinggal di luar negara, dengan menuduh mereka berkonspirasi untuk menggulingkan kerajaan dan “propaganda ekstremisme.”

Dalam kenyataan, pemimpin pembangkang Belarus Sviatlana Tsikhanouskaya mengatakan beliau “terkejut dengan serbuan rejim Belarus ke atas keluarga tahanan politik.”

Josep Borrell, diplomat tertinggi EU, mengecam gelombang penangkapan baru, dengan menyedari ia berlaku menjelang pilihan raya parlimen pada Februari.

Marie Struthers, pengarah Amnesty International untuk Eropah Timur dan Asia Tengah, berkata dalam kenyataan bahawa penangkapan terbaru mewakili “satu perkembangan baru dalam kempen membekukan semua sisa persetujuan di Belarus sejak pilihan raya 2020 yang dipertikaikan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.