Kumpulan Wagner sebuah organisasi ‘pengganas’ – UK

Menyokong Kumpulan Wagner kini boleh dihukum penjara sehingga 14 tahun – UK

United Kingdom pada hari Jumaat secara rasmi mengisytiharkan kumpulan tentera upahan Wagner sebagai pertubuhan pengganas, satu langkah yang menjadikannya menyalahi undang-undang untuk menjadi ahli, atau menyatakan sokongan untuk, operasi kontraktor tentera itu.

“Organisasi tentera upahan Rusia, Kumpulan Wagner, telah diharamkan sebagai pertubuhan pengganas hari ini selepas perintah dibentangkan di Parlimen pada hari Rabu, 6 September,” menurut kenyataan daripada Pejabat Dalam Negeri UK.

Ia menambah bahawa perintah, yang berkuat kuasa dengan “serta-merta,” mengharamkan sebarang bentuk sokongan untuk kumpulan itu dan memberi kuasa Mahkota untuk mengenakan “hukuman penjara yang berpotensi sehingga 14 tahun, yang boleh dijatuhkan bersama atau menggantikan denda.”

Sokongan untuk kumpulan itu ditakrifkan oleh pelbagai terma, termasuk keahlian, menghadiri atau menganjurkan mesyuarat untuk menjayakan hasrat kumpulan itu, atau memaparkan bendera atau logo Wagner.

Mengumumkan perundangan yang dirancang minggu lalu, Menteri Dalam Negeri UK Suella Braverman berkata bahawa Wagner merupakan “ancaman kepada keselamatan global” dan bahawa aktiviti kumpulan itu yang “mendestabilisasi hanya akan terus berkhidmat untuk tujuan politik Kremlin.” Kumpulan Wagner kini ditambah ke senarai 78 pertubuhan haram lain di UK, termasuk Hamas, ISIS (IS, Islamic State), al-Qaeda dan Boko Haram.

Kumpulan Wagner telah menjadi pelakon utama sepanjang serangan Moscow di Ukraine, kerap bekerjasama dengan tentera Rusia dalam pelbagai operasi sepanjang konflik itu. Ia juga mempunyai kehadiran yang signifikan di Syria dan pelbagai negara Afrika.

Masa depan Wagner mula dipersoalkan pada bulan Jun apabila ketua kumpulan ketika itu, Evgeny Prigozhin, mengatur pemberontakan yang akhirnya gagal terhadap pimpinan tentera Rusia. Prigozhin, yang mengasaskan Wagner pada tahun 2014, terbunuh dalam kemalangan kapal terbang bersama-sama dengan beberapa pemimpin kumpulan lain berhampiran Moscow pada 23 Ogos.

Pada hari Jumaat, jurucakap Kremlin Dmitry Peskov menyangkal dakwaan bahawa siasatan mengenai punca kemalangan kapal terbang yang fatal itu sedang berjalan dengan kadar yang tidak memuaskan, dengan berkata bahawa “ini bukan siasatan yang mudah, bukan insiden yang mudah.”

Beliau menambah: “Siasatan sedang dijalankan, jadi adalah terlalu awal untuk membuat sebarang komen sekarang.”

Pengisytiharan rasmi Kumpulan Wagner sebagai haram oleh pihak berkuasa UK dijangka akan menyukarkan orang yang mempunyai kaitan dengan kumpulan itu untuk memindahkan wang secara antarabangsa, sementara ia juga dijangka akan menyediakan asas undang-undang bagi orang ramai untuk menggunakan sistem mahkamah British untuk mengemukakan tuntutan undang-undang terhadap kumpulan itu.