Kumpulan warganegara Jepun menyaman polis atas tuduhan profil ras dan diskriminasi

(SeaPRwire) –   Sebuah kumpulan warganegara Jepun, termasuk seorang lelaki keturunan Pakistan, memfailkan saman terhadap polis negara itu pada Isnin, menuduh pihak berkuasa melakukan profil ras dan diskriminasi serta menuntut supaya amalan itu dihentikan.

Kes ini, akan didengar di Mahkamah Daerah Tokyo, datang ketika Jepun baru-baru ini menyaksikan peningkatan tenaga kerja asing. Bilangan bukan warganegara Jepun yang tinggal di Jepun mencapai rekod tertinggi tahun lalu, hampir 3 juta orang.

Salah seorang daripada tiga plaintif, Syed Zain, seorang warganegara Jepun berusia 26 tahun keturunan Pakistan, mengatakan beliau kerap ditahan, termasuk disoalsiasat di hadapan rumahnya. Beliau telah tinggal di Jepun selama dua dekad, menghadiri sekolah Jepun dan lancar berbahasa Jepun, katanya.

“Mereka tidak mengakui kami sebagai warganegara Jepun,” katanya tentang polis. “Dari awal, mereka fikir saya penjenayah.”

Tiga plaintif itu menuntut 3 juta yen (RM80,000) setiap seorang sebagai ganti rugi dan 300,000 yen (RM8,000) setiap plaintif untuk yuran peguam atas rawatan “tidak perlembagaan dan haram”.

“Profil ras bukanlah apa-apa selain diskriminasi berdasarkan bangsa, kewarganegaraan dan warna kulit,” dakwaan mereka mendakwa.

Saman itu menyasarkan kerajaan serta jabatan polis kebangsaan, Tokyo dan wilayah Aichi. Tiada sebarang komen daripada pihak berkuasa sehingga kini.

Plaintif mendakwa ditahan polis tanpa sebarang sebab menyalahi undang-undang yang memberikan kesamarataan di bawah undang-undang dan melarang diskriminasi berdasarkan bangsa. Mereka juga mengatakan tindakan itu bertentangan dengan perjanjian antarabangsa yang telah ditandatangani Jepun.

Motoki Taniguchi, salah seorang peguam mewakili tiga plaintif, berkata sukar bagi warga asing atau warganegara Jepun keturunan bukan Jepun untuk menyaman kerajaan kerana kebimbangan menjadi sasaran polis.

Perbicaraan kes dijangka berlangsung selama setahun.

Usaha meningkatkan kepelbagaian di Jepun baru-baru ini, dengan lebih banyak syarikat menggunakan eksekutif wanita, dan syarikat global cenderung mempunyai lebih banyak wakil bukan Jepun, kata Profesor Daisuke Uchida dari Fakulti Perniagaan Universiti Keio.

“Langkah yang dimulakan masih hanya langkah kecil,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.