Kyiv hadapi serangan bom ketiga dalam 5 hari tatkala Rusia tingkatkan serangan ke arah bandar-bandar Ukraine

(SeaPRwire) –   KIEV, Ukraine (AP) — melancarkan peluru berpandu terhadap Kyiv untuk kali ketiga dalam lima hari dan juga menargetkan kawasan lain Isnin ini apabila Moscow meningkatkan serangan udara terhadap bandar-bandar Ukraine sementara garis hadapan dalam peperangan kekal kurang bergerak.

Sembilan orang cedera dalam serangan pagi terhadap ibu negara Ukraine itu, kata Perkhidmatan Penyelamat Ukraine. Kawasan Pecherskyi adalah yang paling teruk terkena.

Rusia melancarkan dua peluru berpandu balistik ke dari Crimea yang diduduki pada serangan siang hari, tetapi kedua-duanya dihalang di atas bandar itu, kata Serhii Popko, ketua Pentadbiran Tentera Bandar Kyiv.

Kemudian pada hari itu, media berita Ukraine melaporkan sekurang-kurangnya dua letupan di bandar selatan Odesa apabila serangan peluru berpandu Rusia juga menargetkan beberapa kawasan lain. Tiada berita mengenai kecederaan atau kerosakan di sana.

Pada Khamis, Rusia menyerang Kyiv buat kali pertama dalam enam minggu, melancarkan lebih daripada dua puluh peluru berpandu sebelum subuh. Pada Jumaat, Rusia melancarkan serangan besar-besaran terhadap sektor tenaga Ukraine, memanggil serangan balasan untuk serangan baru-baru ini di tanah Rusia.

Hari-hari pengeboman Ukraine yang intensif di kawasan sempadan Rusia di Belgorod membawa Rusia mengumumkan rancangan untuk mengungsikan kira-kira 9,000 kanak-kanak.

Pengeboman Kyiv juga datang tiga hari selepas serangan dewan konsert di Rusia membunuh lebih daripada 130 orang. Presiden Rusia Vladimir Putin cuba mengaitkan serangan itu kepada Ukraine, walaupun sekutu Kumpulan Negara Islam mengaku bertanggungjawab.

Putin boleh gunakan serangan Moscow itu untuk memperkukuh sokongan untuk peperangan dan sebagai alasan untuk meningkatkan serangan ke atas Ukraine, menurut pakar.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy mengulangi rayuannya kepada rakan-rakan Barat untuk menyediakan lebih sistem pertahanan udara untuk melindungi daripada serangan tanpa henti.

“Kami tidak pernah menghabiskan masa mengulangi bahawa Ukraine memerlukan lebih pertahanan udara,” katanya. “Ini keselamatan untuk bandar-bandar kami dan menyelamatkan nyawa manusia.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.