Lapan Negara Kesatuan Eropah menyokong semula penilaian dasar pelarian Syria

(SeaPRwire) –   Kerajaan lapan negara ahli Kesatuan Eropah mengatakan Jumaat bahawa situasi di Syria perlu dinilai semula untuk membenarkan kepulangan sukarela pelarian Syria kembali ke tanah air mereka.

Dalam pengisytiharan bersama, pegawai dari Austria, Republik Czech, Cyprus, Denmark, Greece, Itali, Malta dan Poland bersetuju terhadap penilaian semula yang akan membawa kepada “cara yang lebih berkesan untuk menangani” pelarian Syria yang cuba mencapai negara Kesatuan Eropah.

Lapan negara tersebut, yang mengadakan perbincangan semasa pertemuan kemuncak di ibu negara Cyprus, berkata situasi di Syria “berkembang dengan ketara”, walaupun kestabilan politik sepenuhnya belum dicapai.

Cyprus baru-baru ini menyaksikan peningkatan pelarian Syria yang tiba di negara pulau itu terutamanya dari Lubnan melalui bot-bot berbahaya.

Awal bulan ini, EU mengumumkan bantuan $1.06 bilion untuk Lubnan bertujuan meningkatkan kawalan sempadan untuk menghentikan aliran pemohon suaka dan pendatang ke Cyprus dan Itali.

Lapan negara berkata EU perlu meningkatkan sokongan untuk Lubnan “untuk mengurangkan risiko aliran yang lebih besar dari Lubnan ke EU.”

“Keputusan mengenai siapa yang berhak melintasi sempadan negara ahli, perlu dibuat oleh kerajaan negara ahli yang berkenaan dan bukan oleh rangkaian jenayah yang terlibat dalam penyeludupan pendatang dan perdagangan manusia,” kata pengisytiharan bersama itu.

Panggilan penilaian semula Syria itu datang sehari selepas 15 negara ahli EU secara terbuka meminta blok itu meningkatkan kerjasama dengan negara-negara di laluan migrasi untuk menyokong penduduk tempatan dalam harapan menghalang cubaan untuk tiba di negara EU.

Seorang pegawai Cyprus berkata bahawa sebarang penilaian semula keadaan di dalam Syria tidak semestinya bermakna pelarian Syria akan dideportasi semula ke negara mereka. Sebaliknya, pelarian Syria dari kawasan yang ditetapkan semula sebagai selamat akan kehilangan sebarang elaun, manfaat dan hak untuk bekerja, mencipta ketidakcenderungan bagi orang lain untuk datang ke Cyprus.

Pegawai itu berbual secara syarat kerana beliau tidak dibenarkan berbual secara terbuka mengenai butiran cadangan itu.

Negara-negara itu berkata bahawa walaupun mereka “sepenuhnya menerima” keperluan untuk menyokong pelarian Syria selaras dengan undang-undang antarabangsa, mereka berharap perbincangan mereka boleh membuka perbahasan lebih luas dalam blok 27 negara ahli mengenai proses pemberian perlindungan antarabangsa kepada pendatang.

“Apa yang rakyat Eropah mahu daripada kita…adalah penyelesaian, penyelesaian praktikal, realistik yang boleh dilaksanakan,” kata Menteri Pembangunan Manusia Greece Dimitris Kairidis.

Di Lubnan, di mana sentimen anti-pelarian meningkat baru-baru ini, lebih 300 pelarian Syria kembali dalam konvoi awal minggu ini.

Pegawai Lubnan lama mendesak komuniti antarabangsa untuk menetapkan semula pelarian di negara lain atau membantu mereka kembali ke Syria.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.