Laporan Kongres menyeru agar berakhir ‘pembebanan’ teknologi AS ke China

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat perlu mengambil tindakan segera untuk menghentikan “pembebanan teknologi ke China” dengan mengukuhkan pelaksanaan peraturan sedia ada dan menambah peraturan baru, menurut laporan Jawatankuasa Perwakilan Rumah yang dikeluarkan pada Khamis.

Pentadbiran Biden telah mengambil beberapa langkah untuk menghentikan aliran teknologi Amerika Syarikat yang canggih ke China yang boleh digunakan untuk memperkukuh tentera mereka, tetapi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negeri Rumah menginginkan pendekatan yang lebih ketat diambil mengingat tanda-tanda teknologi terus mengalir ke Beijing.

Sebagai contoh, Amerika Syarikat harus menolak lesen untuk semua eksport ke China yang telah dibatasi kerana risiko kepada keselamatan negara jika China menerima produk itu, laporan itu berkata. Pada masa sekarang, beberapa lesen diluluskan secara kes demi kes, membenarkan teknologi Amerika Syarikat .

Laporan itu juga berkata syarikat yang tersenarai dalam senarai sekatan perdagangan Kementerian Perdagangan Amerika Syarikat, dikenali sebagai Senarai Entiti, tidak dibenarkan menggunakan perkhidmatan awan.

Laporan Jawatankuasa Rumah juga cuba menutup celah dalam cara peraturan dilaksanakan. Ia menyatakan bahawa apabila sebuah syarikat atau entiti ditambah ke senarai entiti, struktur korporat keseluruhan harus ditambah, bukan entiti tertentu.

Sebagai contoh, syarikat kecerdasan buatan China SenseTime memberitahu pelabur pada 2021 anak syarikatnya di Beijing yang ditambah ke Senarai Entiti tidak memberi kesan buruk material, menurut laporan itu. SenseTime dilaporkan mampu membeli cip melalui anak syarikat lain dan menggunakan perkhidmatan awan.

Laporan itu juga menyeru reformasi di Biro Kawalan Industri Kementerian Perdagangan Amerika Syarikat, yang menyelia kawalan eksport.

“Jika Amerika Syarikat berazam untuk mengatasi China, birokrasi pelesenan yang ketinggalan zaman yang menyelia kawalan eksport perlu melepaskan diri daripada mentaliti selepas-Perang Dingin,” kata laporan itu, dikeluarkan oleh pengerusi jawatankuasa Michael McCaul.

Jurucakap Kementerian Perdagangan Amerika Syarikat tidak mempunyai komen segera.

Satu sidang dengan pegawai Kementerian Perdagangan Amerika Syarikat dijadualkan pada Selasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.