Laporan Taliban sekurang-kurangnya 50 mati akibat banjir kilat merosakkan di utara Afghanistan

(SeaPRwire) –   Banjir kilat dari hujan musim di wilayah Baghlan pada Jumaat membunuh sekurang-kurangnya 50 orang.

Banjir juga menyebabkan kerugian kepada rumah dan harta benda di beberapa daerah, menurut Edayatullah Hamdard, pengarah wilayah pengurusan bencana alam di Baghlan. Beliau berkata bahawa jumlah korban masih awal dan ia “mungkin meningkat kerana banyak orang yang hilang.”

Banjir juga melanda ibu negara, Kabul, kata Abdullah Janan Saiq, jurucakap Kementerian Negeri Pengurusan Bencana Alam Taliban. Beliau berkata pasukan menyelamat membawa makanan dan bantuan lain telah dihantar ke kawasan yang terjejas.

Saiq berkata operasi menyelamat adalah fokus utama pihak berkuasa pada masa ini, dan beliau kemudian mungkin dapat memberikan angka lebih tepat mengenai korban jiwa dan kerosakan.

Pada bulan April, sekurang-kurangnya 70 orang maut akibat hujan lebat dan banjir kilat di negara ini. Kira-kira 2,000 rumah, tiga masjid, dan empat sekolah rosak pada bulan lepas. Ribu-ribu orang memerlukan bantuan. Banjir juga merosakkan tanah pertanian dan 2,500 haiwan mati dalam banjir, menurut Saiq.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.