Lapuran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengatakan keuntungan buruh paksa, termasuk eksploitasi seksual, mencapai $236 bilion setiap tahun, “lucah”

(SeaPRwire) –   Keuntungan haram daripada buruh paksa di seluruh dunia telah meningkat kepada jumlah “menjijikkan” sebanyak $236 bilion setahun, laporan PBB mengatakan Selasa, dengan eksploitasi seksual bertanggungjawab terhadap tiga suku daripada pendapatan daripada perniagaan yang menafikan buruh wang yang boleh dihantar pulang, mengambil pekerjaan daripada pekerja sah, dan membenarkan penjenayah di sebaliknya mengelak cukai.

Pertubuhan Buruh Antarabangsa mengatakan jumlah untuk tahun 2021, tahun terkini yang diliputi dalam kajian antarabangsa yang menyusahkan, menandakan peningkatan sebanyak 37%, atau $64 bilion, berbanding anggarannya yang terakhir diterbitkan sepuluh tahun lalu. Ini adalah hasil daripada lebih ramai orang dieksploitasi dan lebih banyak wang dihasilkan daripada setiap mangsa, Pertubuhan Buruh Antarabangsa mengatakan.

“$236 bilion. Ini adalah tahap menjijikkan daripada keuntungan tahunan yang dihasilkan daripada buruh paksa di dunia hari ini,” baris pertama pengenalan laporan itu berkata. Jumlah itu mewakili pendapatan “secara efektif dicuri daripada saku pekerja” oleh mereka yang memaksa mereka bekerja, serta wang yang diambil daripada penghantaran wang buruh migran dan hilangnya hasil cukai kerajaan.

Pegawai Pertubuhan Buruh Antarabangsa menyatakan bahawa jumlah sedemikian sama dengan keluaran ekonomi negara ahli EU Croatia dan melampaui pendapatan tahunan syarikat teknologi seperti Microsoft dan Samsung.

Buruh paksa boleh menggalakkan rasuah, memperkukuh rangkaian jenayah dan memberi galakan kepada eksploitasi lanjut, Pertubuhan Buruh Antarabangsa mengatakan.

Pengurus Besarnya, Gilbert Houngbo, mahu kerjasama antarabangsa untuk memerangi sindiket itu.

“Orang dalam buruh paksa tertakluk kepada pelbagai bentuk paksaan, penyimpanan sengaja dan sistematik gaji adalah antara yang paling biasa,” katanya dalam kenyataan. “Buruh paksa mempertahankan kitaran kemiskinan dan eksploitasi dan menyerang jantung martabat manusia.”

“Kami kini tahu bahawa situasi hanya bertambah buruk,” tambah Houngbo.

Pertubuhan Buruh Antarabangsa mendefinisikan buruh paksa sebagai kerja yang dikenakan terhadap kehendak pekerja dan dituntut di bawah hukuman – atau ancaman satu. Ia boleh berlaku pada mana-mana fasa pekerjaan: semasa perekrutan, dalam keadaan tinggal yang berkaitan dengan kerja atau dengan memaksa orang untuk terus bekerja apabila mereka mahu meninggalkannya.

Pada mana-mana hari pada tahun 2021, dianggarkan 27.6 juta orang berada dalam buruh paksa – peningkatan 10% dalam lima tahun terakhir, Pertubuhan Buruh Antarabangsa berkata. Wilayah Asia Pasifik menjadi rumah kepada lebih separuh daripada mereka, , Amerika, dan Eropah-Asia Tengah masing-masing mewakili kira-kira 13% hingga 14%.

Kira-kira 85% daripada mangsa di seluruh dunia tertakluk kepada “buruh paksa yang dikenakan secara persendirian”, yang boleh termasuk perhambaan, kehambaan, buruh berhutang, dan aktiviti seperti bentuk derma di mana wang yang dikutip pergi kepada manfaat orang lain, Pertubuhan Buruh Antarabangsa berkata. Baki berada dalam buruh paksa yang dikenakan oleh pihak berkuasa kerajaan – amalan yang tidak diliputi dalam kajian,

Beberapa pengkritik telah mengutuk “perhambaan moden” di tempat seperti sistem penjara di negeri Alabama, Amerika Syarikat.

Pakar Pertubuhan Buruh Antarabangsa berkata bahawa buruh paksa yang dikenakan kerajaan telah dikecualikan daripada laporan kerana kekurangan data mengenainya – walaupun anggaran menunjukkan hampir 4 juta orang terjejas olehnya.

“Pertubuhan Buruh Antarabangsa tentu sahaja mengutuk kejadian buruh paksa yang dikenakan oleh negara di mana sahaja berlaku, sama ada itu dalam sistem penjara atau penyalahgunaan pengerahan tentera atau bentuk atau manifestasi lain buruh paksa oleh negara dan pasca buruh paksa,” kata Scott Lyon, pegawai dasar kanan Pertubuhan Buruh Antarabangsa.

Sementara laporan itu menyatakan hanya lebih daripada suku daripada mangsa di seluruh dunia tertakluk kepada eksploitasi seksual, ia menyumbang hampir $173 bilion dalam keuntungan, atau hampir tiga suku daripada jumlah global – tanda margin yang lebih tinggi dihasilkan daripada menjual seks.

Kira-kira 6.3 juta orang menghadapi situasi eksploitasi seks komersial paksa pada mana-mana hari tiga tahun lalu – dan hampir empat daripada lima mangsa adalah gadis atau wanita, Pertubuhan Buruh Antarabangsa berkata. Kanak-kanak menyumbang lebih daripada suku daripada jumlah kes.

Buruh paksa dalam industri mengekor di tempat kedua jauh, pada $35 bilion, diikuti perkhidmatan pada hampir $21 bilion, pertanian pada $5 bilion dan kerja rumah tangga pada $2.6 bilion, agensi buruh berpangkalan di Geneva itu berkata.

Manuela Tomei, penolong pengarah agung Pertubuhan Buruh Antarabangsa untuk tadbir urus, berkata kepada persidangan melancarkan laporan di Brussels – di mana parlimen Eropah hampir menyempurnakan peraturan baru yang bertujuan menindak buruh paksa – bahawa “tiada rantau yang bebas” daripada amalan buruh paksa dan semua sektor ekonomi terlibat.

Sementara negara termasuk Amerika Syarikat dikutip di persidangan untuk usaha memerangi buruh paksa, Tomei berkata dunia “jauh daripada matlamat PBB untuk menghapuskan buruh paksa menjelang 2030.

Valdis Dombrovskis, naib presiden eksekutif Suruhanjaya Eropah, menggelar penemuan Pertubuhan Buruh Antarabangsa “mengejutkan dan menjijikkan.”

“Buruh paksa adalah lawan keadilan sosial,” katanya. “Biarkan saya jelas. Perniagaan tidak boleh dilakukan atas korban pekerja, martabat dan hak buruh.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.