Latihan perang Taiwan akan mensimulasikan China menukarkan latihan tentera menjadi serangan: laporan

(SeaPRwire) –   tahun ini akan menampilkan simulasi skenario di mana China menukar salah satu latihan tentera berulang kali di sekitar pulau itu menjadi serangan sebenar, laporan mengatakan.

Tung Chih-hsing, ketua bahagian perancangan pertempuran bersama kementerian pertahanan Taiwan, membuat pengumuman itu semasa sidang akhbar Selasa, menurut Reuters. Beliau dilaporkan menambah latihan itu akan mengintegrasikan tentera laut, tentera udara, pasukan pengawal pantai, drone dan senjata anti-kapal pantai pantai untuk menubuhkan “rantai serang dan bunuh” di laut.

Latihan Han Kuang dijadualkan bermula pada bulan April dengan lapan hari latihan meja dan diikuti dengan latihan tempur pada Julai, Reuters melaporkan, dengan mengutip kementerian pertahanan.

“Selain itu, [kami akan] menggunakan tentera laut dan tentera udara serta kapal pengawal pantai untuk bersama-sama melaksanakan operasi pengawalan” dalam simulasi peristiwa penguncian Taiwan oleh China, agensi berita itu juga dikutip mengatakan Tung.

semasa satu siri latihan perang tahun lalu, Reuters melaporkan.

Minggu lalu, puluhan pesawat peperangan China dan beberapa kapal tentera laut dilaporkan berada di sekitar Taiwan pada hari yang sama Presiden Xi Jinping mengadakan panggilan telefon dengan Presiden Biden.

Kementerian Pertahanan Taiwan mengatakan ia “memantau situasi dan menggunakan daya tindakan yang sesuai untuk bertindak balas.”

Semasa panggilan telefon dengan Xi pada 2 April, Rumah Putih mengatakan, menekankan pentingnya mengekalkan kedamaian dan kestabilan di sepanjang Selat Taiwan dan kedaulatan undang-undang serta kebebasan navigasi di Laut China Selatan.”

“Dua pemimpin mengadakan perbincangan yang jujur dan membina mengenai pelbagai isu bilateral, serantau dan global, termasuk bidang kerjasama dan perbezaan,” tambah Rumah Putih. “Mereka mengkaji dan menggalakkan kemajuan dalam isu-isu utama… termasuk kerjasama penangkap dadah, komunikasi tentera ke tentera berterusan, perbualan untuk menangani risiko berkaitan AI, dan usaha berterusan mengenai perubahan iklim dan pertukaran orang ke orang.”

’ Timothy H.J. Nerozzi menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.