Lebanon menahan syarikat pengedar dadah Perancis untuk kali kedua dalam minggu ini

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Lubnan Jumaat menahan seorang suspek pengedar dadah Perancis untuk kali kedua dalam minggu ini, kata pegawai kehakiman.

Pegawai-pegawai itu berkata anggota Bahagian Keselamatan Am Lubnan menahan Abdel Karim Touil atas permintaan peguam negara negara dan beliau ditahan di Istana Keadilan di Beirut. Pegawai-pegawai enggan memberikan sebarang butiran sama ada Touil mempunyai peguam.

Tiga pegawai itu, yang bercakap dengan syarat tanpa nama selari dengan peraturan, berkata lelaki itu mungkin diserahkan ke Perancis, yang dijangka akan menghantar permintaan ekstradisi rasmi kepada pihak berkuasa Lubnan. Pegawai-pegawai itu berkata satu mesyuarat dijangka segera antara pegawai kehakiman Perancis dan Lubnan untuk menyerahkannya.

Touil ditahan di Lapangan Terbang Antarabangsa Rafik Hariri Beirut pada Ahad dan pihak berkuasa merampas pasport Perancis dan beliau sebelum melepaskannya tiga hari kemudian dengan jaminan. Pasportnya kekal dengan pihak berkuasa selepas pelepasan ringkasnya untuk memastikan beliau tidak meninggalkan negara, kata pegawai-pegawai itu.

Pada Ogos, Lubnan menyerahkan kepada Itali seorang suspek pengedar dadah Itali sebulan selepas beliau ditahan di Beirut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.