Lebih 53,000 orang Haiti melarikan diri dari ibu negara dalam minggu berikutan pengambilalihan geng

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 53,000 orang telah melarikan diri dari ibu negara Haiti dalam tempoh kurang tiga minggu, kebanyakan besarnya untuk melarikan diri daripada keganasan geng yang tidak berhenti, mengikut laporan yang dikeluarkan pada Selasa.

Lebih daripada 60% menuju ke kawasan selatan luar bandar Haiti, yang membimbangkan pegawai-pegawai PBB.

“Rakan-rakan kemanusiaan kami menekankan bahawa daerah-daerah ini tidak mempunyai infrastruktur yang mencukupi, dan masyarakat tuan rumah tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk menangani bilangan besar orang yang melarikan diri dari Port-au-Prince,” kata jurucakap PBB Stephane Dujarric.

Kawasan selatan ini sebelum ini menjadi tuan rumah lebih daripada 116,000 orang Haiti yang sebelum ini meninggalkan Port-au-Prince, mengikut laporan oleh Pertubuhan Penghijrahan Antarabangsa PBB.

Pelarian dari ibu negara sekitar 3 juta orang itu bermula tidak lama selepas kumpulan geng yang berkuasa melancarkan siri serangan terhadap institusi-institusi kerajaan pada akhir Februari. Pemberontak membakar balai polis, melepaskan tembakan terhadap mahkamah yang masih ditutup dan menyerbu dua penjara terbesar Haiti, membebaskan lebih daripada 4,000 banduan.

Lebih daripada 1,500 orang dilaporkan terbunuh sehingga 22 Mac, dan lagi 17,000 telah ditinggalkan tanpa tempat tinggal, mengikut PBB.

Antara pengembara jarang yang cuba menuju utara berbanding selatan dari ibu negara adalah Marjorie Michelle-Jean, seorang penjual jalanan berusia 42 tahun, dan dua orang anaknya, berusia 4 dan 7 tahun.

“Saya mahu melihat mereka masih hidup,” katanya, menjelaskan bahawa peluru tersesat terus mengenai bumbung tin rumah mereka. Minggu lepas, mereka cuba dua kali untuk bepergian ke kampung halamannya di Mirebalais di tengah-tengah Haiti tetapi terpaksa berpatah balik kerana sekatan jalan.

“Saya pasti akan mencuba lagi,” katanya. “Ia benar-benar tidak selamat di Port-au-Prince.”

Daripada 53,125 orang yang melarikan diri dari Port-au-Prince dari 8 hingga 27 Mac, hampir 70% sebelum ini terpaksa meninggalkan rumah mereka dan hidup bersama saudara-mara atau di tempat-tempat berlindung sementara yang padat dan tidak sihat di seluruh ibu negara, mendapati PBB.

Lebih 90% daripada orang Haiti yang meninggalkan ibu negara berkerumun ke dalam bas, mengambil risiko melalui wilayah dikuasai geng di mana rogol kumpulan telah dilaporkan dan penjenayah diketahui melepaskan tembakan ke arah pengangkutan awam.

Kekerasan itu memaksa untuk mengumumkan pada bulan lepas bahawa beliau akan meletak jawatan sebaik sahaja majlis kepresidenan peralihan dicipta. Henry berada di Kenya untuk menekan bagi penerokaan polis dari negara Afrika Timur itu apabila serangan bermula, dan masih dikunci keluar dari Haiti.

Majlis peralihan, yang akan bertanggungjawab memilih perdana menteri baru dan majlis menteri, belum ditubuhkan secara rasmi.

Sementara itu, pelarian besar-besaran dari Port-au-Prince dijangka akan berterusan.

Tetapi Gary Dorval, 29 tahun, yang antara segelintir orang menyertai demonstrasi pada Selasa, berkata beliau mahu kekal sehingga kerajaan baharu dilantik: “Saya mahu menjadi sebahagian daripada perubahan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.