Lebih 63,000 pendatang mati atau hilang sejak 2014, agensi UN laporkan

(SeaPRwire) –   Lebih daripada satu dekad yang lalu, kematian 600 migran dan pelarian dalam dua kapal tenggelam di Laut Mediterranean berhampiran Itali mengejutkan dunia dan mendorong agensi PBB untuk bermula merakam bilangan orang yang mati atau hilang apabila mereka melarikan diri daripada konflik, penganiayaan atau kemiskinan ke negara-negara lain.

Kerajaan di seluruh dunia berulang kali berjanji untuk menyelamatkan nyawa migran dan memerangi penyeludup walaupun mengukuhkan sempadan. Walau bagaimanapun, 10 tahun kemudian, laporan oleh Projek Migran Hilang Agensi Pertubuhan PBB untuk Pembangunan Antarabangsa yang diterbitkan pada Selasa menunjukkan dunia tidak lebih selamat untuk orang yang bergerak.

Sebaliknya, kematian migran meningkat.

Sejak pengesanan bermula pada 2014, lebih daripada 63,000 telah mati atau hilang dan dianggap mati, menurut Projek Migran Hilang, dengan 2023 menjadi tahun paling maut sehingga sekarang.

“Angka-angka itu agak membimbangkan,” kata Jorge Galindo, jurucakap Institut Data Global IOM kepada Agensi Berita Associated Press. “Kami melihat bahawa 10 tahun kemudian, orang terus kehilangan nyawa mereka dalam mencari kehidupan yang lebih baik.”

Laporan itu menyatakan kematian itu “mungkin hanya sebahagian daripada jumlah sebenar nyawa yang hilang di seluruh dunia” kerana kesukaran mendapatkan dan mengesahkan maklumat. Sebagai contoh, di laluan Atlantik dari pantai barat Afrika ke Kepulauan Canary Sepanyol, kapal seluruh dilaporkan hilang dalam apa yang dikenali sebagai “kapal tenggelam tidak kelihatan”. Begitu juga, beribu-ribu kematian di gurun Sahara dipercayai tidak dilaporkan.

Walaupun kematian direkodkan, lebih daripada dua pertiga mangsa kekal tidak dikenali. Ini boleh disebabkan oleh kekurangan maklumat dan sumber, atau sekadar kerana mengenal pasti migran mati tidak dianggap sebagai keutamaan.

Pakar menganggap peningkatan kematian migran di seluruh dunia sebagai krisis yang boleh dibandingkan dengan kematian besar-besaran yang dilihat dalam peperangan.

“Kerajaan perlu bekerjasama dengan masyarakat sivil untuk memastikan keluarga yang ditinggalkan, tidak mengetahui di mana keberadaan orang tercinta mereka, boleh mempunyai akses yang lebih baik kepada sisa-sisa orang yang mati,” kata Galindo.

Daripada mangsa yang kewarganegaraannya diketahui oleh IOM, satu daripada tiga mati ketika melarikan diri daripada negara yang berkonflik.

Hampir 60% kematian yang direkodkan oleh IOM dalam dasawarsa terakhir berkaitan dengan tenggelam. Laut Mediterranean ialah kuburan migran terbesar di dunia dengan lebih daripada 28,000 kematian direkodkan dalam dasawarsa terakhir. Ribuan tenggelam juga direkodkan di sempadan Mexico-AS, Lautan Atlantik, Teluk Aden dan semakin meningkat di Teluk Bengal dan Laut Andaman di mana pelarian Rohingya yang putus asa menaiki bot yang berlebihan.

“Kemupayan carian dan menyelamat untuk membantu migran di laut perlu diperkukuh, selari dengan undang-undang antarabangsa dan prinsip kemanusiaan,” kata laporan itu.

Sekarang di Mediterranean “kebanyakan carian dan menyelamat dilakukan oleh pertubuhan bukan kerajaan,” kata Galindo.

Walaupun perasaan simpati Eropah lebih bersimpati terhadap nasib migran, dan kerajaan Itali telah melancarkan “Mare Nostrum”, misi carian dan menyelamat besar-besaran yang menyelamatkan ribuan nyawa.

Tetapi solidariti itu tidak kekal, dan misi carian dan menyelamat Eropah secara beransur-ansur dipotong selepas kebimbangan bahawa ia akan menggalakkan penyeludup melancarkan lebih banyak orang pada bot lebih murah dan lebih berbahaya. Itulah masa Pertubuhan Bukan Kerajaan melangkah masuk.

Bantuan mereka tidak selalu diterima. Di Itali dan Greece, mereka menghadapi penghalang birokrasi dan undang-undang yang semakin meningkat.

Berikutan krisis perpindahan 2015-2016, Kesatuan Eropah memulakan kawalan sempadan dan penyelamatan laut kepada negara-negara Afrika Utara untuk “menyelamatkan nyawa” sambil menghalang migran mencapai pantai Eropah.

Perkongsian kontroversi itu dikritik oleh penyokong hak asasi manusia, terutamanya dengan Libya. Pengawal pantai Libya dilatih dan dibiayai oleh EU telah dikaitkan dengan penyeludup yang mengeksploitasikan migran yang ditangkap dan dibawa ke pusat tahanan yang busuk. Kumpulan pakar PBB mendapati bahawa penderaan terhadap migran di Laut Mediterranean dan Libya mungkin menyerupai jenayah terhadap kemanusiaan.

Walaupun bangunan sempadan dan pengawasan yang dipertingkat di seluruh dunia, penyeludup sentiasa mencari alternatif yang menguntungkan, membawa migran dan pelarian ke laluan yang lebih jauh dan berbahaya.

“Terdapat ketiadaan pilihan perpindahan selamat,” kata Galindo. “Dan ini perlu berubah.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.