Lebih banyak bantuan dijangka memasuki Jalur Gaza. Kenapa ia tidak membantu?

(SeaPRwire) –   JERUSALEM (AP) — Di bawah tekanan yang kuat dari Amerika Syarikat, telah berjanji untuk meningkatkan bantuan ke Gaza secara dramatik, dengan mengatakan minggu lepas bahawa mereka akan membuka lagi penyeberangan kargo dan meningkatkan trak lebih banyak daripada sebelumnya ke kawasan terkepung itu.

Tetapi beberapa hari kemudian, terdapat sedikit tanda-tanda janji-janji itu menjadi kenyataan dan pegawai-pegawai antarabangsa mengatakan kelaparan meluas di utara Gaza yang teruk terkesan.

Samantha Power, pentadbir , mengatakan minggu ini beliau menerima laporan “boleh dipercayai” bahawa kelaparan kini berlaku di kawasan itu dan mendesak Israel untuk mengambil langkah-langkah selanjutnya untuk mempercepatkan penghantaran bantuan kemanusiaan.

Ucapan Power menggemakan ucapan , yang mengatakan pada Rabu bahawa usaha Israel untuk meningkatkan bantuan “tidak cukup.”

Walaupun Israel mengatakan ia telah meningkatkan secara dramatik bilangan trak bantuan memasuki wilayah itu, pekerja PBB melaporkan hanya sedikit peningkatan – mungkin kerana mereka mengira trak dengan cara yang berbeza.

Berikut adalah apa yang kita ketahui tentang bantuan yang memasuki Gaza, dan mengapa percanggahan dalam pelaporan masih wujud:

BERAPA BANYAK BANTUAN YANG MASUK KE GAZA?

Israel mengatakan sejak Ahad mereka telah mengangkut purata 400 trak sehari ke Gaza dan bahawa bantuan kini berkumpul di sebelah Palestin penyeberangan Kerem Shalom, salah satu daripada dua penyeberangan utama ke wilayah itu.

Tetapi Juliette Touma, pengarah komunikasi untuk agensi PBB untuk pelarian Palestin, dikenali sebagai UNRWA, mengatakan walaupun pekerja bantuan telah menyedari sedikit peningkatan dalam jumlah bantuan memasuki Gaza, ia jauh daripada peningkatan yang diklaim oleh Israel.

Pada Isnin, UNRWA mengatakan 223 trak bantuan melalui. Pada Selasa, nombor itu meningkat ke 246. Pada Rabu, ia turun ke 141.

Sementara itu, hanya aliran bantuan mencapai utara Gaza.

APA YANG ISRAEL JANJIKAN?

Selepas Biden mengatakan minggu lepas bahawa sokongan masa depan Amerika Syarikat untuk perang di Gaza bergantung kepada Israel melakukan lebih untuk melindungi orang awam dan pekerja bantuan, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berjanji beberapa langkah.

Netanyahu berjanji untuk segera membuka semula penyeberangan Erez Israel ke utara Gaza – penyeberangan pejalan kaki yang dimusnahkan oleh militan Hamas apabila mereka menyerbu ke selatan Israel pada 7 Oktober. Netanyahu juga berkata beliau akan membenarkan pelabuhan Ashdod Israel memproses hantaran bantuan dan meningkatkan pakej bantuan Jordan melalui penyeberangan darat lain.

Tetapi pegawai Israel minggu ini menangguhkan rancangan untuk membuka semula Erez. Sebaliknya, mereka mengatakan penyeberangan baru akan dibina, walaupun tidak jelas bila ia akan dibuka. Pelabuhan Ashdod, sementara itu, masih belum menerima hantaran bantuan dan kumpulan bantuan Gaza melaporkan tiada peningkatan yang ketara dalam trak yang diterima di gudang mereka.

Sebelum peperangan Israel-Hamas terbaru, kira-kira 500 trak membawa makanan, bahan api dan bekalan lain memasuki Gaza setiap hari. Ini disokong oleh ikan dan hasil tanaman di dalam wilayah itu.

Ini pun tidak cukup walaupun di wilayah yang padat penduduknya ekonominya telah terjejas oleh sekatan 17 tahun yang dikenakan oleh Israel dan Mesir. Sekatan itu, bertujuan menghalang Hamas mempersenjatakan diri, mengehadkan aliran barang masuk dan keluar Gaza dan menyumbang kepada kemiskinan dan pengangguran meluas.

Scott Anderson, pengarah bertindak UNRWA di Gaza, berkata tahap bantuan yang rendah sejak permulaan peperangan itu telah menambah defisit pemakanan yang sedia ada di wilayah itu sebelum peperangan.

“Anda perlu ingat, ini bukan persekitaran yang kaya nutrisi sebelum peperangan. Ketahanan tidak ada,” kata Anderson.

MENGAPA ADA PERBEZAAN ANTARA PBB DAN ANGKA ISRAEL?

Israel dan PBB mengira trak yang tiba di Gaza dengan cara yang berbeza.

Israel mengira setiap trak yang diperiksa dan dibenarkan melalui ke Gaza, menurut Shimon Freedman, jurucakap untuk COGAT, badan pertahanan Israel yang bertanggungjawab untuk hal ehwal awam Palestin.

Di penyeberangan Kerem Shalom, sebaik sahaja trak memasuki Gaza, palet bantuan yang dibawanya didepositkan di zon sepanjang 1 kilometer untuk pemandu Palestin mengambilnya.

UNRWA hanya mengira trak, dikendalikan oleh kontraktor Palestin, kembali dari zon itu, kata Anderson.

Beliau juga berkata kadang-kadang trak yang tiba dari Israel tidak sepenuhnya dimuatkan. Pemandu Palestin di sebelah Gaza penyeberangan memuatkan trak mereka sepenuhnya sebelum melalui pintu – sesuatu yang boleh menjelaskan perbezaan bilangan trak.

APA YANG MELAMBATKAN PEMINDAHAN BANTUAN?

Dari pemeriksaan Israel, melalui koridor dan melalui pintu ke Gaza mengambil masa – dan dipersulit oleh cara Israel menggunakan penyeberangan Kerem Shalom, kata Anderson.

Sejak permulaan peperangan, Israel telah mengekalkan penyeberangan sebahagian ditutup, kata Anderson. Pemandu Palestin juga perlu menunggu trak tiba dikosongkan – menyempitkan jendela masa dibenarkan untuk pengambilan.

Bantuan diperiksa oleh Israel kadang-kadang bermalam, menunggu pengambilan. PBB menghentikan semua operasi pada pukul 4: 30 petang untuk tujuan keselamatan disebabkan gangguan ketenteraman awam dan serangan udara waktu malam. UNRWA mengatakan mereka dahulu menggunakan polis Palestin tempatan untuk mengiringi konvoi bantuan, tetapi kebanyakan enggan terus berkhidmat selepas serangan udara membunuh sekurang-kurangnya lapan pegawai polis di Rafah. Israel mengatakan militan bersenjata Hamas cuba menyeludup bantuan.

COGAT menafikan dakwaan bahawa mereka mengehadkan jam penyeberangan atau mengehadkan pergerakan trak untuk mengambil bantuan dan menyalahkan PBB kerana agensi itu tidak mempunyai cukup pekerja untuk memindahkan bantuan ke gudang untuk pengedaran tepat masa.

APA YANG BERLAKU SELEPAS INI?

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant mengatakan pada Rabu malam bahawa meningkatkan usaha bantuan ialah keutamaan utama.

“Kami merancang untuk melimpahkan Gaza dengan bantuan dan kami mengharapkan untuk mencapai 500 trak sehari,” kata Gallant. Beliau tidak menetapkan jangka masa untuk mencapai matlamat itu.

Tetapi walaupun Israel memenuhi matlamatnya, kelewatan di penyeberangan dan kebimbangan keselamatan konvoi mungkin terus mengganggu pengedaran. PBB telah menyeru pemulihan prosedur sebelum peperangan – dengan terminal tambahan terbuka dan jumlah barang komersial yang signifikan, selain bantuan kemanusiaan, dapat melalui.

“Gaza menjadi sangat bergantung kepada bantuan segera,” kata Touma. “Pasaran telah dipaksa ditutup. Ini tidak boleh dipertahankan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.