Lebih banyak mayat ditemui selepas banjir kilat di Indonesia meningkatkan jumlah kematian kepada 44

(SeaPRwire) –   Penyelamat mengeluarkan lebih banyak mayat Isnin selepas hujan musim tengkujuh di Pulau Sumatera, Indonesia pada hujung minggu lalu, menyebabkan jumlah mangsa maut meningkat kepada 44 orang, manakala 15 lagi masih hilang.

Hujan lebat, bersama-sama dengan tanah runtuh lumpur dan lava sejuk dari Gunung Marapi, menyebabkan satu sungai melimpah tebingnya. Banjir kilat itu merosakkan kampung-kampung gunung di sepanjang empat daerah di wilayah Sumatera Barat hanya sebelum tengah malam Sabtu.

Banjir itu menyapu orang dan menenggelamkan ratusan rumah dan bangunan, sementara memaksa lebih 3,100 orang melarikan diri ke tempat-tempat perlindungan sementara kerajaan di daerah Agam dan Tanah Datar, kata jurucakap Agensi Pengurusan Bencana Negara Abdul Muhari.

Lahar sejuk, juga dikenali sebagai lahar, ialah campuran bahan gunung berapi dan kerikil yang disapu air hujan turun lereng gunung berapi.

Mayat-mayat tambahan ditemui Isnin, menaikkan jumlah mangsa maut kepada 44 orang, kata Muhari dalam sidang akhbar. Sekurang-kurangnya 19 orang lagi cedera dalam banjir kilat itu dan penyelamat sedang mencari 15 penduduk kampung, beliau berkata.

Laporan televisyen menunjukkan ahli keluarga menjerit apabila menyaksikan penyelamat mengeluarkan mayat berlumpur dari sebuah kampung yang musnah. Ia diletakkan dalam beg jingga dan hitam dan dibawa pergi untuk dikebumikan.

Pihak berkuasa berjuang untuk mendapatkan traktor dan peralatan berat lain ke kawasan itu melalui jalan yang rosak akibat lumpur dan batu, kata Abdul Malik, yang memimpin pejabat mencari dan menyelamat di Padang, ibukota wilayah.

Ratusan polis, askar dan penduduk menggali melalui puing-puing dengan tangan, cangkul dan kapak mereka ketika hujan, jalan rosak dan lumpur tebal menyukarkan usaha mereka.

“Kawasan yang musnah begitu luas dan rumit, kami benar-benar memerlukan lebih banyak jentolak lumpur dan pam lumpur,” kata Malik.

Video dikeluarkan oleh Agensi Mencari dan Menyelamat Negara menunjukkan jalan yang berubah menjadi sungai coklat kabur dan kampung-kampung ditutupi lumpur tebal, batu dan pokok-pokok yang tercabut.

Muhari berkata operasi mencari dan menyelamat dihentikan lewat petang Isnin kerana kegelapan dan hujan yang menjadikan kawasan-kawasan yang musnah di sepanjang sungai tidak stabil. Operasi akan disambung semula awal Selasa.

Hujan lebat sering menyebabkan tanah runtuh dan banjir kilat di Indonesia, sebuah negara kepulauan yang terdiri daripada lebih 17,000 pulau di mana jutaan orang tinggal di kawasan pergunungan atau berhampiran dataran banjir.

Bencana akhir minggu lalu berlaku hanya dua bulan selepas hujan lebat menyebabkan banjir kilat dan tanah runtuh di Sumatera Barat, menyebabkan 11 orang lagi hilang.

Letusan mengejut Gunung Marapi pada akhir tahun lepas mengorbankan 23 pendaki. Letusan tiba-tiba gunung itu sukar diramal kerana sumbernya cetek dan berhampiran puncak, menurut Pusat Vulkanologi dan Bencana Geologi Indonesia.

Marapi aktif sejak letusan Januari 2024 yang tidak mengorbankan mangsa. Ia tergolong dalam lebih 120 gunung berapi aktif di Indonesia. Negara itu cenderung kepada keguncangan geologi disebabkan kedudukannya di “Lingkaran Api Pasifik”, sebuah lengkungan gunung berapi dan sesar yang mengelilingi Lembangan Pasifik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.