Lebih daripada 130 kanak-kanak sekolah yang diculik di Nigeria kembali ke rumah selepas berminggu-minggu dalam tahanan

(SeaPRwire) –   KADUNA, Nigeria (AP) — Lebih daripada 130 murid sekolah yang diselamatkan selepas lebih dua minggu dalam tawanan tiba Isnin di negeri asal mereka di barat laut Nigeria sebelum dijangka bertemu semula dengan keluarga, mengikuti siri penculikan besar-besaran murid sekolah di negara Afrika Barat ini.

Enam daripada 137 pelajar masih di hospital, dan satu anggota staf yang diculik bersama kanak-kanak meninggal dunia dalam tawanan, pegawai berkata.

Kanak-kanak itu dirampas oleh penunggang motosikal bersenjata di sekolah mereka di bandar Kuriga yang terpencil di negeri Kaduna pada 7 Mac, memicu operasi penyelamat yang meluas. Mereka diselamatkan Ahad oleh tentera di hutan kira-kira 200 kilometer (lebih 120 batu) ke utara di negeri jiran Zamfara, walaupun pihak berkuasa tidak memberikan butiran mengenai penyelamatan atau sama ada suspek penculik ditangkap.

Pelajar-pelajar, kebanyakannya di bawah umur 10 tahun, dibawa Isnin ke Dewan Kerajaan Negeri Kaduna dengan potongan rambut baru dan pakaian serta kasut yang baru ditempah — pertukaran pakaian pertama sejak penculikan mereka.

Enam kanak-kanak yang masih di hospital akan disediakan “sebaik sahaja doktor mengesahkan mereka cukup sihat,” Mejar Jeneral Mayirenso Saraso, ketua tentera di Kaduna, berkata sambil menyerahkannya kepada kerajaan.

pihak berkuasa asalnya memberitahu kerajaan negeri bahawa jumlah keseluruhan 287 pelajar diculik semasa serangan itu. Walau bagaimanapun, Gabenor Kaduna Uba Sani berkata hanya 137 yang disahkan diculik.

“Kami berada di sini hari ini dengan gembira dan merayakan kepulangan selamat anak-anak kami. Mereka akan segera bersama keluarga dan ibu bapa mereka,” kata Gabenor Sani.

Ibu bapa mereka tidak hadir untuk menerima mereka dan pihak berkuasa tidak membenarkan murid sekolah bercakap dengan wartawan. Associated Press tidak dapat menghubungi keluarga di bandar Kuriga, yang tidak mempunyai liputan telefon bimbit.

Tetapi seorang ibu pada Ahad berbicara tentang malam-malam tanpa tidur mereka semasa menunggu kepulangan kanak-kanak.

“Kami mengalami trauma sepanjang ketidakhadiran anak-anak kami. Anak-anak kami berada di hutan, tanpa makanan, dan air yang baik,” kata Jubril Kuriga, anak perempuannya berusia 9 tahun antara kanak-kanak yang diculik.

Sekurang-kurangnya 1,400 pelajar diculik dari sekolah-sekolah Nigeria sejak penculikan 276 pelajar sekolah oleh militan Boko Haram di kampung Chibok, Borno pada 2014 yang mengejutkan dunia. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penculikan telah berpusat di rantau barat laut dan tengah negara yang dilanda konflik, di mana puluhan kumpulan bersenjata sering menargetkan penduduk kampung dan pengembara untuk tebusan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.