Lelaki British guna fentanyl untuk meracun pasangan selepas memperoleh kepercayaan, memantau kematian melalui aplikasi

(SeaPRwire) –   Seorang pekerja IT British yang berkawan dan bekerja untuk pasangan tua, meracuni mereka dengan fentanyl dan memantau kematian mereka dengan telefon selularnya dijatuhi hukuman pada Jumaat untuk penjara minimum 37 tahun.

Hukuman ke atas Luke D’Wit, 34, datang dua hari selepas dia didapati bersalah dalam kematian Stephen dan Carol Baxter, 61 dan 64, pada bulan April lalu di rumah mereka di West Mersea, 70 batu timur London.

Semasa perbicaraan enam minggu di Mahkamah Crown Chelmsford, hakim juga mendengar bahawa D’Wit telah membuat wasiat palsu di telefonnya untuk menjadikannya seorang pengarah syarikat bantal mandi mereka, sehari selepas membunuh mereka. Dia bahkan memantau mereka secara jarak jauh ketika mereka mati dari campuran racunnya.

Mahkamah juga mendengar bahawa D’Wit telah menggunakan beberapa persona dari tahun 2021 untuk memanipulasi pasangan itu. Antara lain, dia berpura-pura menjadi doktor dari Florida dan ahli kumpulan sokongan palsu untuk keadaan tiroid yang menyerang Carol Baxter, Hashimoto.

Menggambarkan tindakan D’Wit sebagai “kejam dan tidak beralasan,” Hakim Nicholas Lavender menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup, dengan D’Wit tidak layak diperbaharui selama sekurang-kurangnya 37 tahun.

Beliau berkata beliau yakin bahawa D’Wit mengekstrak daripada plester yang asalnya diresapi untuk bapanya, yang meninggal dunia pada tahun 2021.

“Sangat mungkin apa yang memotivasikan anda adalah keinginan untuk menguasai orang lain,” katanya.

Hakim berkata D’Wit meracuni minuman yang diberikannya kepada pasangan itu pada 7 April, yang mereka ambil kerana mempercayai D’Wit untuk menyediakan “minuman kesihatan palsu” untuk mereka.

Defendan membersihkan kemudian, kata hakim, menambah bahawa “apabila Baxter tidak sedar, anda mengambil langkah makabre untuk menggunakan aplikasi pada dua telefon bimbit untuk memantau mereka sementara anda tinggalkan rumah untuk sementara waktu.”

D’Wit, yang duduk di kerusi roda di dok berkurung, kelihatan tidak memberikan sebarang reaksi apabila hukumannya dibacakan.

Pasangan itu dijumpai mati oleh anak perempuan mereka dua hari kemudian.

Dia memberitahu mahkamah bahawa D’Wit telah “berbohong cara masuk ke dalam kehidupan kami” selama lebih satu dasawarsa.

“Saya tidak pernah mengetahui sakit emosi boleh menyakitkan secara fizikal begitu hebat,” kata Ellie Baxter dalam kenyataan kesannya kepada mahkamah. “Ia seperti isi perut saya berada dalam api. Saya menjerit dan menjerit.”

Penuntut Tracy Ayling berkata pembunuhan Luke D’Wit terhadap pasangan itu mengikuti “kes manipulasi jangka panjang yang luar biasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.