Lelaki Jerman ditangkap selepas didakwa membentuk kumpulan bersenjata menentang langkah COVID

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki berusia 39 tahun dari Jerman yang dituduh membentuk kumpulan bersenjata untuk menentang langkah-langkah kerajaan terhadap wabak COVID-19 pada tahun 2021 telah ditahan di Portugal, jaksa Jerman mengumumkan Selasa.

Lelaki itu, namanya tidak didedahkan, terakhir tinggal di Bavaria dan didakwa pada Jun, jaksa di Koblenz berkata. Beliau dituduh, bersama dua orang lain, membentuk kumpulan dan kumpulan bersenjata bernama “Paladin” pada awal tahun 2021, yang jaksa berkata bertujuan untuk bertindak terhadap langkah-langkah kerajaan.

Suspek dituduh menghasilkan bahagian senjata dengan menggunakan pencetak 3D dan mengadakan sesi latihan dengan ahli kumpulan lain, tetapi tiada bukti muncul rancangan serangan, jaksa berkata dalam kenyataan.

Lokasi suspek tidak diketahui sejak sekurang-kurangnya Jun, dan beliau ditahan di Portugal bulan lepas, jaksa berkata. Beliau kini berada dalam tahanan pra-ekstradisi di Portugal, tetapi belum jelas sama ada dan bila beliau akan dipindahkan ke Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.