Lelaki Palestin yang membunuh dua remaja di atas kereta api dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh mahkamah Jerman

(SeaPRwire) –   Mahkamah menghukum lelaki berusia 34 tahun, yang hanya dikenali sebagai Ibrahim A. mengikut peraturan privasi Jerman, atas tuduhan membunuh dan cubaan membunuh, lapor agensi berita Jerman, dpa.

Mahkamah mendapati bahawa beliau telah membunuh dua remaja dan mencederakan empat penumpang lain dengan serius dalam insiden pada 25 Januari 2023 di bandar Brokstedt, utara Jerman, sebelum ditumpaskan oleh penumpang lain di dalam kereta api serantau dari Kiel ke Hamburg.

Defendan berketurunan Palestin ini dibesarkan di dan tiba di Jerman pada tahun 2014.

Seorang pakar psikiatri memberi keterangan semasa perbicaraan bahawa defendan mengalami gejala psikotik dan sindrom stres pasca trauma, tetapi masih boleh diambil tindakan secara undang-undang atas tindakannya. Peguam bela meminta kliennya dipindahkan ke institusi psikiatri.

Penyiasat mendapati lelaki itu mempunyai rekod penahanan sebelum ini dan baru dibebaskan beberapa hari sebelum serangan itu. Beliau pergi ke temu janji dengan pihak imigresen di Kiel dan pendakwa mendakwa beliau nampaknya bertindak balas kepada tekanan.

Keseriusan kes ini bermakna beliau mungkin tidak layak dibebaskan selepas 15 tahun seperti biasa di Jerman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.