Lelaki Rusia yang mendakwa menjadi bekas pegawai Kumpulan Wagner tawarkan bukti didakwa jenayah perang Ukraine

(SeaPRwire) –   mengatakan dia adalah bekas pegawai dengan Kumpulan Wagner telah tiba di Belanda dan mengatakan dia mahu memberikan bukti kepada Mahkamah Jenayah Antarabangsa, yang sedang menyiasat kekejaman dalam peperangan di Ukraine.

Program berita Belanda EenVandaag melaporkan pada Isnin bahawa Igor Salikov telah terbang ke . Rancangan berita itu berbual dengannya melalui sambungan video. Dia dipercayai telah memohon suaka dan tidak dapat dihubungi untuk komen Selasa.

Salikov berkata dia berada di timur Ukraine pada 2014 apabila konflik meletus di sana, dan pada 2022 apabila Rusia menyerang jirannya.

“Saya tahu di mana arahan itu datang,” katanya kepada EenVandaag. Dakwaannya tidak dapat disahkan secara bebas.

Kumpulan Wagner, kontraktor tentera yang dicipta oleh ahli perniagaan Rusia Yevgeny Prigozhin, dikerahkan ke timur Ukraine apabila pemberontakan pro-Moscow meletus di sana pada 2014. Ia juga mengambil bahagian dalam penaklukan Moscow ke atas Ukraine, memimpin pertempuran untuk bandar timur Bakhmut yang ditawan oleh tentera Rusia pada Mei.

Prigozhin, yang mengadakan pemberontakan ringkas pada Jun apabila dia menghantar tentera upahan Wagner untuk berarak ke Moscow menuntut pemecatan pemimpin tentera kanan, terbunuh dalam kemalangan pesawat pada Ogos.

ICC mengeluarkan waran tangkap antarabangsa pada Mac untuk Presiden Rusia Vladimir Putin, mendakwa bahawa beliau bertanggungjawab atas penculikan kanak-kanak dari Ukraine. Maklumat tentang rantai pemerintahan Rusia boleh menjadi penting dalam membina lebih banyak kes terhadap pemimpin Rusia kanan yang terlibat dalam .

Pejabat pendakwaan mahkamah itu tidak segera menanggapi permintaan untuk komen.

Salikov juga mendakwa mempunyai maklumat tentang penembakan Penerbangan Malaysia MH17 pada 2014.

Semua 298 penumpang dan anak kapal terbunuh apabila pesawat itu ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai 2014 oleh sistem pelancar roket Buk TELAR Rusia. Mahkamah Belanda menghukum dua orang Rusia dan pemberontak pro-Moscow Ukraine pada November 2022 atas peranan mereka menembak jatuh penerbangan Amsterdam-Kuala Lumpur itu.

Pada Februari, Pasukan Siasatan Bersama mengatakan ia telah menemui “petunjuk kuat” bahawa Putin meluluskan bekalan senjata anti pesawat berat kepada pemisah Ukraine yang menembak jatuh pesawat itu.

Walau bagaimanapun, pasukan itu mengatakan mereka tidak mempunyai bukti mencukupi untuk menuntut Putin atau mana-mana suspek lain dan mereka menangguhkan penyiasatan 81⁄2 tahun mereka.

Pasukan penyiasatan terdiri daripada pihak polis dan pihak kehakiman dari Belanda, Australia, Malaysia, Ukraine dan Belgium — negara-negara yang terjejas teruk oleh penembakan jatuhnya.

“Pasukan Siasatan Bersama yang menyiasat penembakan jatuh MH17 mengikuti dengan minat berita bahawa anggota tentera Rusia mungkin mahu memberi keterangan di Belanda di ICC tentang kekejaman perang Rusia,” kata pasukan itu dalam respon bertulis kepada soalan dari The Associated Press.”Jika orang ini mempunyai maklumat dalaman khusus dan boleh dipercayai tentang rantai pemerintahan yang memberi kuasa kepada pelancar roket Buk TELAR yang menembak jatuh MH17, JIT berminat untuk menerima ia.”

Walaupun penyiasatan aktif ke atas penembakan jatuh pesawat Boeing 777 dihentikan pada Februari, “pintu kami kekal terbuka untuk saksi dalaman Rusia. JIT terus komited kepada siasatan MH17,” kata kenyataan pasukan itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.