Lelaki yang membapa tujuh anak dengan anak perempuannya dalam tahanan akan dipindahkan ke penjara daripada tahanan psikiatrik

(SeaPRwire) –   telah membuat keputusan bahawa lelaki yang menahan anak perempuannya selama 24 tahun, menghamilkannya beribu kali dan melahirkan tujuh orang anak dengannya, boleh dipindahkan dari tahanan psikiatri ke penjara biasa, mahkamah berkata Selasa.

Keputusan Isnin lalu merupakan perkembangan terbaru dalam perbalahan undang-undang tentang masa depan Josef Fritzl.

Mahkamah negeri di bandar Krems berkata dalam kenyataan bahawa Fritzl berusia 89 tahun tidak lagi membahayakan sehingga memerlukan penahanan psikiatri. Keputusan itu berdasarkan mendengar keterangan Fritzl pada 30 April, serta laporan pakar forensik dan psikiatri.

Disebabkan demensia dan penurunan fizikal Fritzl, penahanan psikiatri tidak lagi perlu untuk “gangguan keperibadian”nya memandangkan tidak ada lagi bahaya Fritzl melakukan jenayah, kata mahkamah.

Mahkamah berkata Fritzl boleh dipindahkan ke penjara selama 10 tahun tempoh percubaan tetapi tidak boleh dibebaskan sepenuhnya daripada tahanan.

Pendakwa rayuan keputusan awal Januari yang membenarkan Fritzl dipindahkan ke penjara biasa, dan kedua-dua pihak juga berhak merayu keputusan terbaru.

Jenayahnya terbongkar pada 2008 dan dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup pada 2009 atas tuduhan inses, rogol, paksaan, penahanan palsu dan penghambaan anak perempuannya, serta pembunuhan kemalangan salah seorang anak bayinya.

Fritzl menjadi dikenali sebagai “Monster Amstetten” selepas bandar di mana beliau mengurung anak perempuannya berusia 18 tahun di ruang bawah tanah berbunyi di rumahnya pada 1984.

Selama 24 tahun berikutnya, beliau berulang kali merogolnya dan melahirkan tujuh orang anak dengannya, salah seorang daripadanya meninggal dunia.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.