Letupan ‘asap’: Gunung Etna mengadakan pertunjukan dengan mengeluarkan cincin jarang ke langit

(SeaPRwire) –   Pelancong di Itali telah diberi hiburan yang hebat apabila Gunung Etna, gunung berapi aktif terbesar di Eropah, telah menghembuskan cincin asap yang spektakuler ke langit sejak minggu lepas.

Fenomena jarang ini, dikenali sebagai “cincin voriks gunung berapi”, dihasilkan oleh gabungan pelepasan gas yang cepat dan bentuk vent yang dikeluarkan dari kawah baru yang terbuka pada Selasa di puncak Etna, menurut The Associated Press.

Gambar dan video menunjukkan gunung berapi itu kelihatan seperti cerobong menghembuskan aliran cincin.

“Etna sedang memecahkan semua rekod sebelumnya,” menjelaskan Boris Behncke, ahli vulkanologi di Institut Kebangsaan Geofizik dan Vulkanologi di Catania Boris, dalam satu kiriman Facebook. “Pada petang 2 April 2024, satu mulut kecil terbuka di tepi timur laut Kawah Tenggara Selatan, menghasilkan hembusan gas yang bercahaya. Menjelang pagi seterusnya jelas bahawa hembusan ini menghasilkan jumlah asap cincin yang menakjubkan, dan aktiviti ini telah berterusan sejak itu, sudah menghembuskan beratus-ratus jika tidak beribu-ribu cincin cantik ini.”

Behncke berkata gunung berapi lain tidak menghasilkan sebanyak cincin asap seperti Etna.

“Sekiranya gunung berapi mempunyai keupayaan untuk menghasilkan cincin asap, angin kencang akan menghalang pembentukannya,” melaporkan Daily Mail.

Etna kerap meletus, terkini pada November 2023 apabila gunung berapi itu menghantar pancutan lava ke udara, menyebabkan dentuman dan letupan yang kuat, menurut FOX Weather.

“Terletak di Sicily, Etna ialah gunung berapi aktif terbesar di Itali dan gunung berapi aktif terbesar di Eropah, menurut Agensi Angkasa Eropah,” lapor laman web itu.

Tiada laporan gangguan khusus di kampung-kampung berhampiran atau di lapangan terbang Catania akibat “cincin asap.” Lapangan terbang sering ditutup dalam kes letusan besar.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.